Administraţia Parcurilor a luat de la o benzinărie din Mangalia motorină pentru şase luni, deşi licitaţia fusese câştigată de o firmă din Bucureşti.
Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) are apetenţă pentru achiziţii fără licitaţie, plătite din buget. După ce a angajat o firmă de pază care, până să facă afaceri cu primăria, avea un singur angajat, Administraţia condusă de Gabriel Iosif, protejatul primarului Sorin Oprescu, a cumpărat şi combustibili printr-o procedură similară. ALPAB a organizat, la finele lui octombrie 2008, o licitaţie pentru achiziţia de motorină.
Deşi a fost câştigată de Petrom, ALPAB a tergiversat încheierea contractului în valoare de aproape 300.000 de euro până în ianuarie 2009. Între timp, însă, a cumpărat motorină de la o altă firmă, cu care a negociat direct şi căreia i-a plătit în avans peste 150.000 de euro. Contractul cu firma Eco Petroleum din Constanţa a fost făcut rapid, în ultimele zile ale anului trecut, banii daţi în avans, dar motorina nu a fost luată de ALPAB, pe motiv că nu avea capacitate de stocare, aşa că a rămas tot la firmă, în custodie. Unul câştigă, altul ia banul
La licitaţia organizată pe 17 octombrie 2008 de ALPAB au participat trei firme: Petrom SA, Oly Company Holding AG SRL şi Sonimpex Serv Com SRL. Petrom a fost înştiinţată pe 11 noiembrie că a câştigat licitaţia, pentru suma de 294.514 euro şi că e aşteptată la ALPAB să încheie contractul.
Contractul cu Petrom întârzie, însă, din motive necunoscute, iar o lună mai târziu, pe 19 decembrie, ALPAB invită firma Eco Petroleum din Constanţa să-i facă o ofertă de combustibil. Pe 22 decembrie, firma constănţeană, care are 60 de angajaţi şi o benzinărie la Mangalia, sare cu o ofertă de motorină şi benzină în valoare de peste 150.000 de euro. ALPAB nu ratează ocazia şi încheie, în aceeaşi zi, un contract prin care se angajează să-i plătească firmei Eco Petroleum suma amintită, contravaloarea a jumătate din contractul pe un an pe care ar fi trebuit să-l încheie cu Petrom. Cine dă benzină la stat La nici două zile, chiar în Ajunul Crăciunului, ALPAB îşi dă seama că nu are unde să pună atâta motorină, aşa că încheie un alt contract cu Eco Petroleum, prin care îi lasă acesteia în custodie motorina cumpărată pe şase luni înainte.
Practica pare des folosită de firma constănţeană, adică ia banii, dar nu livrează marfa imediat, sub pretextul custodiei, deoarece aceasta mai păstrează în custodie cantităţi de combustibil şi pentru alte instituţii de stat, cum ar fi Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava.
Între timp, Ministerul Finanţelor face presiuni asupra ALPAB să explice de ce nu a încheiat contractul cu firma care a câştigat licitaţia, ci cu alta care nici măcar n-a participat la licitaţie. Aşa se face că, pe 26 ianuarie 2009, ALPAB încheie în sfârşit contractul cu Petrom. Din textul acestuia reiese că Petrom ar fi fost gata să-i livreze ALPAB motorină oricând înainte şi după 17 noiembrie 2008, dar n-a fost solicitată. S-a sesizat Curtea de Conturi Curtea de Conturi des făşoară un control la ALPAB, pe care-l va finaliza în aprilie. Aceasta e cea de-a doua achiziţie făcută fără licitaţie de ALPAB, după aceea prin care a tocmit firma de pază pentru două milioane de euro. Primăria Capitalei a refuzat să facă ieri comentarii pe această temă. Gabriel Iosif e numit de Oprescu director la ALPAB după ce fostul director, Virgil Cârstea, a fost demis. Acesta a dat în judecată municipalitatea şi a câştigat, însă Oprescu l-a concediat chiar în ziua în care s-a întors la serviciu.