Directoarea generală a FMI, acuzată că a făcut presiuni pentru a favoriza China. Va fi schimbată din funcție

Sursa foto: EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Boardul executiv al FMI se întâlneşte din nou, duminică, pentru a discuta cu directoarea generală, bulgăroaica Kristalina Georgieva, dar şi cu firma de avocatură care o acuză că i-a presat pe angajaţi ai Băncii Mondiale să modifice datele dintr-un raport astfel încât raportul să avantajeze China, în perioada în care era CEO al Băncii Mondiale.

Comitetul executiv al FMI a mai dezbătut problema și vineri, dar după cinci ore a luat hotărârea de a cere „detalii clarificatoare” înainte de a continua dezbaterea.

Decizia va fi luată de luni încolo

Oricum, o decizie cu privire la viitorul Georgieva la FMI nu este așteptată înainte de ziua de luni, întrucât miniștrii de finanțe și alți oficiali înalți din cele 190 de țări membre ale FMI iar parte la Washington la reuniunile anuale de toamnă ale FMI și ale Băncii Mondiale.

Scandalul amenință să arunce o umbră asupra întâlnirilorționale care urmează și în care liderii mondiali ar trebui să discute despre economia globală, despre pandemia Coviod-19 în curs și despre problemele fiscale globale.

Acuzațiile datează din 2017

Georgieva a negat cu tărie acuzațiile, care datează din 2017, pe când bulgăroaica îndeplinea funcția de director executiv al Băncii Mondiale. Avocatul ei susține că ancheta desfășurată de firma de avocatură WilmerHale a încălcat parțial regulile Băncii Mondiale, refuzându-i Kristalinei Georgieva posibilitatea de a răspunde acuzațiilor. WilmerHale respinge, însă, această acuzație.

Georgieva și avocații WilmerHale vor fi audiați separat în ședința consiliului de duminică, au declarat sursele anonime citate de Reuters. Nici Georgieva, nici firma de avocatură care îi aduce acuzații nu au făcut comentarii. Franța și alte guverne europene au anunțat vineri că o susțin pe economista din Bulgaria în funcția de șef al FMI, în timp ce alți oficiali au căutat să câștige timp oentru a studia acuzațiile cu privire la documentul anulat al Băncii Mondiale „Doing Business”

Trezoreria SUA, care controlează 16,5% din acțiunile FMI, a refuzat să facă vreun comentariu după ședința de vineri.

Purtătorul de cuvânt al Trezoreriei, Alexandra LaManna, a declarat săptămâna aceasta că departamentul a „presat pentru o contabilitate detaliată și corectă a tuturor faptelor” în cadrul revizuirii, subliniind îngrijorarea sa cu privire la „integrității instituțiilor financiare internaționale”.Raportul de investigație al lui WilmerHale pregătit pentru consiliul de administrație al Băncii Mondiale susținea că, atunci când Georgieva era CEO al Băncii Mondiale în 2017, ea a făcut „presiuni nejustificate” asupra personalului băncii pentru a face schimbări de date în raportul „Doing Business” astfel încât să ofere o poziție mai bunp în clasament Chinei în ceea ce privește climatul de afaceri, scrie Taiwan News.