UE, prin Directiva de la Berlin, implementează modelul românesc bazat pe teroare politică

UE, prin Directiva de la Berlin, implementează modelul românesc bazat pe teroare politică

Europarlamentarul Norica Nicolai, fost magistrat, a vorbit despre jocurile făcute în Parlamentul European și a pus la îndoială competența fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi pentru ocuarea postului de Procuror-șef al Parchetului European.

Competența acesteia este pusă serios la îndoială. Norica Nicolai a declarat recent că Laura Codruța Kovesi i-a provocat „jenă” în comparație cu prestația candidatului francez, JeanFrancois Bohnert, pentru obținerea funcției de procuror-șef al Parchetului European. Nicolai și-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că Germania își dorește să implementeze la nivel european „experimentul românesc” reprezentat de conducerea unei țări prin teroare.

Cei care sunt împotriva noastră sunt vocali, ei se văd mai bine. PPE-ul, în special colegii noștri germani, și cei din PNL, fac foarte mult zgomot în ce privește acest proces de nominalizare a procurorului european. Am fost la audieri și nu am evaluat ca om politic, am evaluat ca fost magistrat. Este pentru prima oară când mi-a fost jenă pentru comunitatea mea profesională pentru că mediocritatea doamnei Kovesi, prin raportare la prestația procurorului francez, era vizibilă”, a declarat Norica Nicolai la DC News.

Atașată unei cauze

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a mai adăugat că numirea Procurorului-șef european nu are legătură cu competențele profesionale ale unei persoane, ci cu „idealurile” pe care aceasta le reprezintă, facând referire directă la Laura Codruța Kovesi. „Cu toate astea se întamplă, cum se întamplă și în politică, nu contează ce reprezintă din punct de vedere profesional o persoană, contează să fie atașată unei cauze. (…) Nu contează că această funcție este prea mare pentru doamna Kovesi, contează că este atașată unor «idealuri». Este pentru prima oară când văd atâta determinare politică într-o instituție care pretinde că este echidistantă, că promovează competența. Aceasta situație se va deconta”, a completat europarlamentarul ALDE.

Norica Nicolai a mai susținut că este vorba despre o mobilizare pentru a aplica modelul românesc la nivel european, un model bazat pe teroare politică. „Este un fel de directivă de la Berlin, este foarte îngrijorător. În ceea ce o privește pe doamna Kovesi, Berlinul s-a mobilizat, au înțeles cât de benefic este să conduci o țară prin teroare. Vor să utilizeze experimentul românesc la nivel european. Germania ne-a amenințat direct cu activarea articolului 7. S-au așteptat ca după aderare noi să fim o piață de desfacere”, a mai afirmat eurodeputatul ALDE.

Neimplicarea serviciilor

În completarea celor de mai sus, europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, pentru „Evenimentului zilei”, că nu ar fi recomandat ca managmentul practicat de Laura Codruța Kovesi, în perioada în care s-a aflat în fruntea DNA, să fie luat ca model al Parchetului European, fiindcă mai multe practici ale instituției nu corespund strandardelor europene. „Sper ca Uniunea Europeană să nu își dorească modelul de management pe care l-a practicat doamna Kovesi în România să îl impună și în Europa. Pentru că, îmi pare foarte rău să spun, în Europa nu există, de pildă, posibilitatea scurgerii de informații din dosare către presă pentru că este interzis prin legi. Nu există nici practica denunțurilor unor persoane pentru că acestea nu primesc beneficii în procesul penal așa cum s-a întâmplat la noi. În Europa nu există nici practica implicării serviciilor de informații în procesul penal”, a explicat Nicolai.

În urmă cu o saptămână, Laura Codruța Kovesi a devenit principala favorită pentru ocuparea funcției de Procuror-șef la Parchetul European, o instituție nou inființată care își va începe activitatea anul viitor. Fosta șefă DNA a primit 26 de voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European. Pe locul al doilea s-a clasat procurorul francez Jean-François Bohnert cu 22 de voturi, în timp ce germanul Andres Ritter a primit doar un vot.

În 7 martie încep negocierile între PE și Consiliu pentru numirea Procurorului-șef european.