Direcţia de Securitate Internă a Franţei amenință jurnaliștii cu închisoare și amenzi

Direcţia de Securitate Internă a Franţei  amenință jurnaliștii cu închisoare și amenzi

Direcţia de Securitate Internă (DGSI) a pus presiune asupra jurnaliștilor care denunță acțiunile guvernului. Cel mai recent caz, Ariane Chemin, jurnalistă pentru Le Monde, a fost interogată de serviciile de securitate franceze pentru aproape 45 de minute după ce a refuzat să dezvăluie sursele sale care au ajutat-o să denunțe corupția și presupusul nepotism în cercul restrâns al Președintelui Emmanuel Macron.

"Mi-au pus multe întrebări despre modul în care mi-am verificat informațiile, ceea ce a fost un mod indirect de a mă întreba despre sursele mele", a spus cea care a scris o serie de articole despre fostul bodyguard al lui Macron, Alexandre Benalla , care a fost concediat după ce un video a arătat că Benalla brutalizează un protestatar . Acţiunile demarate de Ariane Chemin au condus la un val de demisii din partea oficialilor guvernamentali.

Directorul general al Le Monde, Louis Dreyfus, a fost, de asemenea, interogat miercuri de Direcția Generală Securitate Internă (DGSI). "Totul se face pentru a intimida", a scris Dreyfus într-un editorial care descrie propriul interogatoriu la DGSI.  "Am explicat că nu am citit articolele înainte de a fi publicate și că nu trebuia să o fac".

În total, serviciul secret francez a citat opt jurnaliști care au publicat articole negative despre guvern, inclusiv despre vânzările de arme franceze către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite folosite în timpul războiului civil din Yemen. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne temem că autoritățile vor folosi aceste citații într-o încercare de a intimida jurnaliștii și organizațiile mass-media", a declarat Christophe Deloire, secretar general al SHR.   "Jurnalismul de investigație este în prezent în pericol în Franța, deoarece este atacat și, în special, amenințat cu urmărirea penală . 

Dacă confidențialitatea surselor jurnaliștilor nu este garantată într-o țară, dacă este compromisă de astfel de acțiuni, cetățenii săi vor fi privați de dreptul lor la informare neoficială. Cerem guvernului să explice intimidarea aparentă a mass-media de către agenția națională de informații", a mai spus Deloire.

Ministrul francez al Justiției, Nicole Belloubet, a declarat în Senatul francez că citarea nu ar trebui "în nici un caz să fie considerată o încercare de intimidare sau o amenințare" și că în ceea ce o priveşte pe Ariane Chemin a fost pur și simplu o anchetă preliminară în urma unei plângeri depuse de un membru al forțelor speciale al cărui ziar i-a dezvăluit identitatea".  

Jurnaliștii de la 37 de posturi franceze, potrivit AFP,  inclusiv Agence France-Presse, ziarul Le Figaro, Franța 2 TV și Mediapart, au semnat o declarație în sprijinul jurnaliștilor intervievați. Anul trecut, Franța a adoptat o lege care permite guvernului să închidă orice agenție de știri cu patru luni înainte de alegeri dacă ar putea fi considerată "sub influență străină".