„Diplome neemise”- expoziția care prezintă istoriile studenților ucraineni, uciși de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina

„Diplome neemise”- expoziția care prezintă istoriile studenților ucraineni, uciși de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina Sursa foto: Delegația UE în Republica Moldova

Istoriile a 40 de studenți ucraineni care și-au pierdut viața în lupta pentru libertatea țării lor sunt prezentate într-o expoziție internațională, „Diplome Neemise”, care a ajuns în Republica Moldova, la Universitatea de Stat din Moldova. Proiectul este un omagiu adus tinerilor reduși la tăcere de războiul necruțător al Rusiei împotriva Ucrainei. Expoziția, lansată la nivel internațional în anul 2023, a fost expusă în 24 de țări și a fost gazduită de peste 110 universități din întreaga lume.

Sacrificiul și rezistența a 40 de studenți ucrainieni uciși de război

Lansată oficial astăzi, 19 aprilie, în Republica Moldova, expoziția „Diplome neemise” este o inițiativă internațională ce aduce în prim plan sacrificiul și rezistența a 40 de studenți ucrainieni, ale căror vieți au fost abrupt curmate de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina.

Expoziția nu este doar o colecție de istorii și fotografii, ci un tribut adus celor care și-au dedicat viața și aspirațiile pentru idealul libertății și păcii. În urma agresiunii rusești, cei 40 de tineri și-au găsit sfârșitul prematur, dar nu și-au pierdut însăși semnificația și impactul asupra lumii. Fiecare diplomă neemisă reprezintă nu doar un vis întrerupt, ci și un simbol al luptei fiecărui tânăr pentru independența Ucrainei.

Sursa foto: Delegația UE în Republica Moldova

 „Acești studenți au avut vise, care într-un final au fost distruse”

Pentru ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, „această expoziție este foarte emoționantă, pentru că este imposibil să nu fii emoționat să vezi câte vieți tinere au fost distruse de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina. Acești studenți au avut vise, care într-un final au fost distruse. Tinerii luptau nu doar pentru independența țării lor, dar și pentru valorile europene. Uniunea Europeană este de partea adevărului și va continua să susțină Ucraina în lupta pentru integritatea sa”.

Ne puteți urmări și pe Google News

40 de studenți uciși de la Harkov și Mariupol, până la Herson, Mikolaiv, Odesa sau Vinița

Făcând referire la cele 40 de imagini ale expoziției, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko,  a spus că „ele reflectă situația în care s-a pomenit întreaga Ucraină acum doi ani. 40 de oameni au căzut, fie în casele lor, fie în timpul evacuărilor când încercau să găsească un loc mai sigur, fie pe linia de front când încercau să-și apere țara. Toți cei 40 au fost studenți, de la Harkov și Mariupol, până la Herson, Mikolaiv, Odesa sau Vinița”.

Sursa foto: Delegația UE în Republica Moldova

„Ne continuăm viața, mai mult sau mai puțin, liniștit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean”

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, prezent la eveniment, a spus „să nu uităm de sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi, inclusiv pentru securitatea Republicii Moldova. Noi, la doi ani de la începutul războiului, ne continuăm viața, mai mult sau mai puțin, liniștit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean, inclusiv datorită tinerilor, viețile cărora sunt prezentate în această expoziție. Este important să menținem vie preocuparea pentru ce se întâmplă în Ucraina, astfel cum am avut-o în primele zile ale războiului”.

Odată cu lansarea sa la nivel internațional în anul 2023, expoziția „Diplome neemise” a fost expusă în 24 de țări și a fost gazduită de peste 110 universități din întreaga lume. Scopul expoziției este de a educa și sensibiliza publicul larg în raport cu tragedia războiului și impactul devastator pe care îl are acesta asupra celor care și-au pierdut viața și a familiilor lor. În același timp, expoziția este un act de solidaritate și sprijin pentru poporul ucrainean în lupta lor pentru libertate și demnitate.