Represiunea din Turcia a făcut ca mai mulţi diplomaţi turci şi membri ai familiilor acestora au cerut azil politic în Elveţia după ce au refuzat să revină în Turcia atunci când au fost rechemaţi, scrie presa elveţiană.
Printre diplomaţi se află şi numărul doi al ambasadei de la Berna. Diplomaţii turci fuseseră rechemaţi în cadrul amplei campanii de epurări care a urmat tentativei de lovitură de stat din luna iulie a anului trecut.
Ştirea privind cererile de azil ale diplomaţilor turci a apărut în contextul în care ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, intenţionează să participe, la Zurich, la un eveniment din cadrul campaniei pentru referendumul din aprilie privind sporirea atribuţiilor prezidenţiale.
Oficiali elveţieni au cerut deja anularea evenimentului. Decizii similare luate de autorităţi locale din Germania şi Olanda au generat critici acerbe din partea Ankarei.
Ministerul de Interne de la Berlin a anunţat, în octombrie 2016, cã 35 de cetăţeni turci cu paşapoarte diplomatice au solicitat azil politic în Germania dupã puciul eşuat de la jumãtatea lunii iulie din Turcia.
În Turcia, cel puţin 32.000 de persoane au fost arestate şi alte 100.000 au fost concediate din funcţiile avute în administraţia publicã şi serviciile de securitate pentru presupusele lor legături cu clericul exilat Fethullah Gulen, considerat de regimul de la Ankara a fi organizatorul tentativei de puci din 15 iulie.
Amploarea represaliilor a atras critici dure în Occident, unde preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost acuzat că astfel îşi consolideză puterea deţinutã.