Diplomații români sunt alături de tânăra mamă arestată de mai bine de șapte luni în Marea Britanie

Diplomații români sunt alături de tânăra mamă arestată de mai bine de șapte luni în Marea Britanie

Cazul româncei arestate la Londra se află în atenția autorităților române de la Ministerul Afacerilor Externe.

Evenimentul zilei a relatat cazul româncei Diana Bercuci, arestată în Marea Britanie, de mai bine de șapte luni, pentru răpire internațională de minori. Răspunsul primit de la Ministerul de Externe de la București arată că situația este cunoscută, diplomații făcând tot ce este posibil pentru ca româncei să îi fie respectate toate drepturile.

Ministerul de Externe de la București, spune despre Diana Bercuci, care este acuzată că și-a răpit propriul copil, fiind găsită vinovată în acest sens, de două instanțe românești, că se implică în acest caz, încă de la momentul aflării lui. ”Misiunea diplomatică a solicitat și a primit informații oficiale din partea Ministerului Justiției din Marea Britanie privind procedura judiciară îndreptată împotriva cetățeanului român, acesta fiind arestat pentru încălcarea unui ordin judecătoresc emis de instanța britanică. De asemenea, Ministerul Justiției din România a confirmat faptul că instanţa română a dispus respectarea ordinului emis de cea britanică cu privire la returnarea minorului în Marea Britanie”, spun cei de la MAE.

Potrivit celor de la MAE, Cristina Bercuci a primit o listă cu avocații care o pot reprezenta în fața autorităților judiciare din Marea Britanie, inclusiv vorbitori de limbă română. Diplomații de la MAE au vrut să meargă la penitenciarul unde este închisă Cristina, dar au fost refuzați de autoritățile britanice care au invocat măsurile pentru prevenirea răspândirii Covid 19. ”Conform ultimelor informaţii comunicate de Ministerul Justiției britanic la 25 martie a.c., cetățeanul român se află în continuare încarcerat la HMP Bronzfield, iar pe fondul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei Covid-19, procesul acestuia a fost amânat”, se arată în răspunsul trimis EVZ, de către Ministerul de Externe.

Nici copilul, de la care a pornit tot scandalul judiciar, care a rezultat în urma relației dintre Cristina Bercuci și cetățeanul britanic Alexander Hugh nu a fost uitat de oficialii de la Ministerul de Externe. ”În ceea ce privește minorul față de care există o dispută între părinți, misiunea diplomatică s-a adresat Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), care a confirmat faptul că s-a efectuat o anchetă socială în România în vederea revenirii minorului în familia extinsă, rezultatul acestei anchete a fost transmis autorităților britanice competente de la care este așteptat un răspuns”.

Diana Bercuci a fost arestată de șapte luni pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești, care a fost emisă în România, și care a rămas definitivă prin neprezentare. Cumva, Diana Bercuci trăiește aceasta dramă datorită propriei ignoranțe de a nu apela la serviciile unui avocat din România, care să o reprezinte în fața Tribunalului și a Curții de Apel București și de a nu se prezenta la proces atunci când a fost citată pentru a le explica magistraților situația de fapt.

Povestea femeii a început în momentul în care a rămas însărcinată, după o relație cu un cetățean englez, Alexander Hugh Tucker. După ce Diana a născut un băiețel, povestește mama acesteia, concubinul englez a devenit complet nepăsător vizavi de soarta copilului. Femeia și-a luat copilul și a revenit în România, unde a fost ajutată de către mama ei.

Ulterior, în baza unor motive necunoscute, Alexander Hugh Tucker a deschis un proces la Tribunalul București, pentru răpire internațională de copii, pe care l-a câștigat. În fața acestei situații, Diana Bercuci a depus apel, la Curtea de Apel București, unde nu s-a mai prezentat pe motiv că era plecată în Marea Britanie, unde participa la un curs de pregătire profesională. Astfel, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis să respingă apelul și să mențină decizia magistraților de la Tribunalul București, prin care femeia era vinovată de răpire internațională.