Iranul a reținut mai mulți străini, inclusiv un înalt diplomat britanic. Acuzații de spionaj

Sursa: blacknews.ro

Șeful adjunct al misiunii Regatului Unit în Iran, dar și alți diplomați au fost reținuți după ce ar fi prelevat probe de sol dintr-o zonă interzisă. Ei sunt acuzați de spionaj.

Șeful adjunct al misiunii Regatului Unit în Iran, Giles Whitaker și alți câțiva diplomați au fost reținuți de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC). Diplomații sunt acuzați de spionaj și prelevare de mostre de sol, dintr-o zonă care era interzisă, relatează Jerusalem Post.

„Acești spioni luau mostre de pământ în deșertul central al Iranului, unde se desfășurau exerciții cu rachete aerospațiale ale Gardienilor Revoluției", a declarat televiziunea de stat.

Au fost difuzate difuzate imagini cu Giles Whitaker și familia sa în centrul Iranului, unde diplomatul britanic părea să ia mostre de pământ.

Unul dintre cei reținuți a fost identificat de televiziunea de stat ca fiind soțul atașatului cultural al Austriei în Iran. De asemenea, televiziunea a arătat o fotografie a unui al treilea străin, identificându-l ca fiind un profesor universitar din Polonia, despre care a spus că vizita Iranul în calitate de turist, scrie dcnews.ro.

Televiziunea de stat nu a precizat dacă cei reținuți mai sunt încă în arest.

Scenariu cu repetiție

Acțiunea de miercuri pare a fi una cu repetiție. În ianuarie 2020, ambasadorul de atunci al Regatului Unit în Iran, Rob Macaire, a fost arestat la un priveghi organizat în memoria celor 176 de persoane care au fost ucise atunci când un avion al Ukraine International Airlines a fost doborât de IRGC. Doborârea avionului a generat proteste în întreaga țară, inclusiv în capitala Teheran.

Macaire a fost eliberat și s-a întors la Londra pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni, înainte de a se întoarce în Iran în februarie 2020. Simon Shercliff este actualul ambasador britanic în Iran, potrivit sursei citate.

Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului au arestat zeci de cetățeni cu dublă cetățenie și străini în ultimii ani, majoritatea pentru spionaj și acuzații legate de securitate.

Organizație influentă

Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost înfiinţat după revoluţia islamică iraniană din 1979, pentru a proteja regimul condus de clericii şiiţi. Gardienii constituie cea mai puternică forţă de securitate din Iran şi controlează sectoare extinse din economie, având totodată o influenţă majoră asupra sistemului politic. Ei conduc şi programul nuclear şi înarmarea cu rachete.

Statele Unite au catalogat în 2019 Corpul Gardienilor Revoluţiei  ca organizație teroristă. SUA au trecut pe lista neagră zeci de entităţi şi persoane care au legături cu Gardienii Revoluţiei, dar nu şi corpul militar ca atare. Decizia de atunci a dus la mai multe amenințări din partea Iranului.