ACTUALIZAT. Un diplomat român a fost reţinut astăzi în Rusia pentru spionaj, anunţă AFP. Se pare că este vorba despre Gabriel Grecu, Secretar I al ambasadei României la Moscova, potrivit Ria Novosti. Informaţia nu a fost confirmată de autorităţile române, acestea refuzând să comenteze ştirea.
Din primele informaţii, diplomatul român de rang înalt a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obţină de la un cetăţean rus informaţii clasificate de natură militară, anunţă Interfax. Asupra lui s-a descoperit tehnică de spionaj.
Autorităţile de la Moscova l-au declarat pe diplomatul român reţinut pentru spionaj persona non grata. El trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în termen de 24 de ore. Pentru că are rangul de diplomat, românul nu poate fi arestat.
Doris Mircea, director general pentru Diplomaţie Publică şi Comunicare în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe, a declarat că "ceea ce pot să vă spun este că nu putem comenta". Niciun reprezentant al Ambasadei României la Moscova nu a putut fi contactat telefonic de evz.ro pentru a oferi informaţii oficiale despre acest fapt grav. În schimb, jurnaliştii de la AFP au stat de vorbă cu un reprezentant al ambasadei României la Moscova, care a spus că nu poate confirma reţinerea diplomatului.
„Un cartonaș galben din partea Moscovei”
Difuzarea în presă a informației privind reținerea diplomatului Gabriel Grecu este „un cartonaș galben” pe care Rusia îl arată României și, în același timp, o demonstrație de forță, au declarat pentru EVZ surse diplomatice. Astfel de probleme se reglează, de obicei, pe canale diplomatice, iar statului care a trimis spionul i se cere să îl retragă. Asta dacă există relațiile strânse între țările implicate, ceea ce nu este cazul României și Rusiei. Potrivit surselor citate, Rusia a ales să transmită Bucureștiului un mesaj dur: „Vă purtați urât și să nu vă mirați dacă vă vom răspunde la fel în plan politic sau economic” (Dan Stancu).
Gabriel Grecu, ofiţer SIE sub acoperire
Serviciul Federal al Securităţii Rusiei este citat şi de agenţia de presă Xinhua. Conform informaţiilor prezentate de aceasta, Gabriel Grecu ar fi ofiţer din cadrul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi ar fi lucrat sub acoperire la Ambasada României la Moscova, în calitate de secretar I al Departamentului politic.
Ştirea conform căreia diplomatul român a fost reţinut în Rusia pentru spionaj a fost preluată de cele mai mari agenţii de presă din lume.
Tehnică de spionaj, asupra diplomatului român
"Echipament de spionaj, care confirmă intenţiile ostile, a fost confiscat de la diplomatul român", anunţă Ria Novosti, care citează Serviciile Secrete din Rusia. Din primele informaţii, diplomatul român arestat pentru spionaj a fost prins în flagrant.
Serviciul Federal de Securitate (FSB), cel care l-a reţinut pe diplomatul român în timp ce încerca să obţină informaţii militare clasificate este una dintre cele mai puternice agenţii din Rusia care au succedat celebrul KGB. Vladimir Putin s-a aflat la conducerea FSB-ului în perioada 1998-1999, numit de preşedintele de la acea vreme, Boris Eltîn. Din această funcţie, Putin a fost numit premier interimar, iar în anul 2000 a devenit preşedintele Rusiei.
Povestea unui alt spion celebru Un caz recent este cel al subofiţerului Floricel Achim, din Ministerul Apărării, care a fost acuzat că a livrat informaţii secrete de stat cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov, care le-ar fi trimis ulterior în Ucraina. În perioada 2002 - 2008, Floricel Achim şi Marinov Zikolov au dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul român procura din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitatea informaţii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul şi importanţa lor, au periclitat siguranţa statului român. Achim le transmitea cetăţeanului bulgar care, la rândul său, le înmâna reprezentanţilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folosită de Floricel Achim "era una relativ simplă, facilitată şi de neregulile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate de la unitatea unde acesta îşi desfăşura activitatea", susţineau anul trecut procurorii.
Ambasador român, expulzat din Republica Moldova
În primăvara anului trecut, ambasadorul României la Moscova a fost expulzat din ordinul preşedintelui de la acea vreme, Vladimir Voronin, un apropiat al Moscovei. Filip Teodorescu şi un alt diplomat român au fost declarate persona non-grata, fiind obligate să părăsească teritoriul Republicii Moldova în 24 de ore de la ordinul semnat de preşedintele Voronin.
"Pe data de 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrarii Europene a fost convocat dl Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, căruia i s-a înmânat o notă prin care, în legătură cu acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, şeful misiunii diplomatice române şi Ministrul-consilier al Ambasadei, dl Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata şi urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore", se preciza în comunicatul de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău. Diplomaţii români au fost acuzaţi că s-au implicat în afacerile interne ale statului, în contextul contestării alegerilor prezidenţiale din primăvara anului 2009, care au dus la o violenţe puternice la Chişinău.
Diplomat român în Marea Britanie, reţinut pentru furt
În urmă cu trei ani, Kim Howells, secretar de stat britanic, a publicat o listă cu diplomaţi aflaţi pe teritoriul Marii Britanii şi care au comis infracţiuni.
În 2007, acesta a publicat o listă în care a prezentat informaţii din perioada 1999-2007. Şi numele României s-a aflat pe această "listă a ruşinii", fără a preciza însă numele diplomatului implicat. Lista lui Kim Howells cuprindea numele mai multor state. El a realizat şi un top. Astfel, pe primul loc se afla Arabia Saudită (şapte cazuri), urmată de Africa de Sud (trei cazuri de diplomaţi implicaţi în activităţi ilegale). Pe locul trei s-a aflat Maroc (2 cazuri).
În cazul diplomatului român, acesta ar fi fost reţinut pentru furt dintr-un magazin, în 1999.
Silviu Ionescu, alt diplomat român certat cu legea
În decembrie 2009, autorităţile de la Singapore au anunţat că Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri, este vinovat de producerea a două accidente rutiere, în urma cărora o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite. Arestat preventiv, el a fost trimis în judecată pe 1 iulie 2010.
Spionajul, noua modă în 2010
La începutul lunii iulie, în SUA, FBI a arestat zece persoane sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei, la capătul unei operaţiuni de amploare care, susţineau oficialii federali, debutase în timpul administraţiei Clinton. Aceştia au fost extrădaţi în Rusia în urmă cu câteva săptămâni. CITIŢI ŞI:
- Primul schimb ruso-american de spioni de la Războiul Rece
- Rusoaica acuzată de spionaj nu e "Mata Hari"
- Ultima mutare în scandalul de spionaj dintre SUA şi Rusia: pion pentru pion
- Furtună într-un pahar cu apă: "ilegalii" Kremlinului stârnesc isteria tabloidă
- Suspecții arestați în SUA, spioni fără secrete
- Rusia reacţionează faţă de scandalul de spionaj din SUA
- Şah la Ucraina cu spionul de sacrificiu
- Spionul Achim a dat Ucrainei frecvenţele şi parolele Armatei
Vom reveni cu amănunte.