Cum a fost eliminat un diplomat de profesie și înlocuit de șefa PSD: „A primit cadou funcția”

Cum a fost eliminat un diplomat de profesie și înlocuit de șefa PSD: „A primit cadou funcția”

Rucsandra Hurezeanu arată, într-o postare pe Facebook, cum președinta organizației de femei din PSD Cluj a „primit cadou” funcția de Secretar General din MAE, Cosmin-George Dinescu, fostul secretar, diplomat de carieră, fiind înlăturat din funcție.

„De ieri, cum ar veni de 8 Martie, Laura Chiorean, sefa femeilor pesede din Cluj a primit cadou funcția de Secretar General al MAE, ocupată de Cosmin Dinescu. Până acum doamna a reprezentat cu succes interesele unui sat din Apahida. 

Cine este Cosmin-George Dinescu? Păi, ... a fost numit în funcția de secretar general la 11 iulie 2016. Este diplomat de carieră, începându-și activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în ianuarie 1999, ca atașat în cadrul Direcției Drept Internațional și Tratate. Pe parcursul evoluției sale profesionale, a îndeplinit responsabilități atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și în serviciul diplomatic exterior.

Astfel, în perioada 2010–2016, a fost ambasador în Republica Croația. Anterior, în intervalul 2004 – 2010, a ocupat poziția de director general al Direcției Generale Afaceri Juridice. Între 2002 și 2004, a fost director adjunct la Direcția Drept International și Tratate, după ce, în perioada 2001-2002, a îndeplinit funcția de șef serviciu în cadrul aceleiași direcții.

Ne puteți urmări și pe Google News

De-a lungul carierei, a coordonat o serie de dosare de interes pentru politica externă a României, printre altele, conducând delegația României în cadrul negocierilor româno-ucrainene referitoare la Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, al negocierilor pe tema delimitării spațiilor maritime ale României și Ucrainei în Marea Neagră sau pe cea a delimitării spațiilor maritime ale României și Bulgariei în Marea Neagră. De asemenea, a fost Co-agent al României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în cazul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), proces în urma căruia România a obţinut aproximativ 80% din zona maritimă aflată în dispută cu partea ucraineană.

În anul 2009, Cosmin Dinescu a deținut funcția de președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală a ONU. Începând din anul 2000, este supleant al reprezentantului României la Comisia Dunării.

Pentru rezultate obținute în activitatea diplomatică, i-au fost conferite Ordinul Meritul Diplomatic, în rang de cavaler (2007) și Ordinal Național Serviciul Credincios, în rang de cavaler (2009) și ofițer (2013). În 2016 i-a fost acordat, de către președintele  Republicii Croația,  Ordinul Național Prințul Branimir cu colan.

A absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice (1998) şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti (2000). Deţine un masterat în antropologie socială şi dezvoltare regională (2002), precum şi un doctorat în ştiinţe juridice, obţinut la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti (2013).

Vorbește limbile engleză, franceză, spaniolă (fluent) și croată (satisfăcător).

Dar în cazul lui Dinescu sunt subiectiva. Îl stimez pentru că a fost singurul diplomat român care s-a gândit și la istroromâni și le-a finanțat renovarea unei școli. Sunt de neiertat, recunosc.”, a scris Rucsandra Hurezeanu pe Facebook.