In mandatul PSD, Ministerul Economiei a bagat 105 milioane de euro pe factura la energie electrica a populatiei pentru a proteja contractele "baietilor destepti".
Hidroelectrica, firma care a incheiat cel mai „destept” contract din istorie cu Energy Holding, a avut in 2003 pierderi oficiale de 105 milioane de euro. Pierderea uriasa a fost generata de anul secetos, contractele de energie ieftina incheiate cu „baietii destepti”.
In loc sa instituie starea de necesitate si sa rezilieze contractele cu traderii privati, conducerea Hidroelectrica a cumparat energie scumpa pentru populatie de la alti producatori, tot de stat. Mai mult, Hidroelectrica a taiat din cota de curent pentru populatie, distribuita de Electrica si filialele sale. Decizia a fost luata la cererea Ministerului Economiei, condus la acea vreme de Dan Ioan Popescu, nasul de cununie al lui Buzaianu.
Seceta mare de bani
In 2003 a fost cea mai mare seceta din ultimii zece ani. Conducerea Hidroelectrica a pus in discutie aplicarea starii de necesitate, din cauza prabusirii capacitatii de producere de curent electric. Starea de necesitate ar fi dus automat la suspendarea tuturor contractelor cu „baietii destepti”, prioritatea fiind energia pentru populatie.
Aceasta decizie nu a fost agreata de Ministerul Economiei, condus de Dan Ioan Popescu (DIP), pentru ca toate pierderile s-ar fi mutat din buzunarul Hidroelectrica in cel al Electrica. Informatia ne-a fost confirmata inclusiv de fostul director, Eugen Pena. Actualul director, Traian Oprea, refuza de doua luni sa vorbeasca cu EVZ.
Acest lucru ar fi dus automat la o majorare semnificativa a pretului la energie pentru populatie, ceea ce nu era indicat sa se intample intr-un an preelectroral. Totusi, pretul curentului pentru populatie s-a modificat in 2003 cu aproape 30%.
Pe acest context de criza, conducerea Hidroelectrica ia o decizie uluitoare: mareste cantitatea de energie prevazuta in primul contract cu Energy Holding si le micsoreaza pretul megawattului ora. Firma infiintata de Buzaianu incheiase in 2002 un prim contract cu Hidroelectrica. Intelegerea prevedea preluarea unei cantitati de 430.000 de MWh pe an, cu 23,99 dolari pe MWh. In 2003, printr-un act aditional, cantitatea a fost suplimentata cu 50.000 MHh. Pretul s-a modificat si el, de la 23,99 dolari la 22,01 dolari. DIP a negat implicarea in contract.
Surse din Hidroelectrica sustin ca intelegerea din 2002 cu Energy Holding nu a avut avizul Consiliului de Administratie. Mai mult, documentul a fost semnat in numele Hidroelectrica de Traian Oprea, adjunctul de atunci, si nu de Eugen Pena, directorul general.
Arsi la buzunare
Din cauza secetei, Hidroelectrica s-a trezit ca nu produce atata energie cat se angajase prin contracte sa vanda „baietilor destepti”. Supracontractarea i-a pus pe mai-marii PSD din Ministerul Economiei sa aleaga: populatia sau „baietii destepti”. Decizia nu a fost „usoara”. Ministerul condus de DIP a decis sa taie din ratia populatiei, livrata prin Electrica.
Conducerea Electrica ne-a confirmat ca „din august 2003 au fost diminuate cantitatile de energie, conform contractelor incheiate intre Electrica si Hidroelectrica”.
In acelasi timp, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in domeniul Energiei (ANRE) a scumpit electricitatea pentru populatie cu 28%. Potrivit ANRE, curentul pentru populatie s-a scumpit in 2003 de trei ori - si nu de doua ori, cum prevede legea, de la 2.110 lei la 2.707 lei pe kilowatt ora.
Pentru a onora contractele cu Electrica, dar si cu traderii privati, Hidroelectrica a inceput sa cumpere energie scumpa de pe piata libera si sa o revanda ieftin. Acest lucru este confirmat de mai multe rapoarte si informari facute de Curtea de Conturi, respectiv Consiliul Concurentei. „Hidroelectrica a fost nevoita sa cumpere, in 2003, energie la un pret mai mare decat cel de vanzare. Datorita secetei prelungite, Hidroelectrica nu a putut livra din productia proprie energia electrica necesara pentru acoperirea contractelor de portofoliu incheiate cu Electrica”, potrivit rapoartelor.
Varujan Vosganian
„Anii 2003-2004 au fost profund afectati de presiuni de natura electorala”
Varujan Vosganian, actualul ministrul al economiei si comertului, recunoaste ca, din cauza proastei administrari, Hidroelectrica a inregistrat, in anul 2003, pierderi mari. Varujan Vosganian sustine ca „anii 2003-2004 au fost profund afectati de presiuni de natura electrorala”.
Ministrul liberal ne-a declarat ca renegocierea sau suspendarea contractelor de energie ieftina este imposibila. „Nu vreau sa ma refer acum la ce s-ar intampla in situatia in care Ministerul Economiei si Comertului ar reevalua toate contractele, pentru ca nu se pune problema sa reziliezi un singur contract. (...) Potrivit clauzelor, ar trebui sa platesc despagubiri care echivaleaza cu valoarea contractelor. Asadar, probabil ca ar trebui sa platim, in timp, despagubiri de sute de milioane de euro, bani pe care eu prefer sa ii folosesc altminteri.”
O fi bine, o fi rau?
In 2003, Hidroelectrica avea costuri pe megawatt de circa 12-13 dolari si vindea furnizorilor primati cu 23-24 de dolari. In acelasi timp, Hidroelectrica dadea energia la un pret mai mic pentru populatie. Ministrul Vosganian si-a exprimat dezacordul fata de aceasta „discriminare” economica.
Varujan Vosganian a evitat sa catalogheze drept „avantajoase sau dezavantajoase” contractele cu „baietii destepti”. „In acest moment ne putem raporta fata de pretul la Bursa si pretul de contract. In momentul de fata pretul la Bursa este mare”, a comentat ministrul. In opinia sa, „perioada 2002-2006 a fost incarcata cu distorsiuni majore ale preturilor la energia electrica. Piata era abia in formare. Se formasera producatori cu preturi diferite. Se facea diferenta inclusiv la nivelul orientarii politice, intre marii consumatori si micii consumatori. Anii 2003-2004 au fost profund afectati de presiuni de natura electorala”, a incheiat Varujan Vosganian.
Reactie PIN
Buzaianu se pune la adapost
Partidul Initiativa Nationala (PIN) cere Comisiei de pe langa Ministerul Justitiei sa nu dea curs solicitarii lui Bogdan Buzaianu de renuntare la cetatenia romana, deoarece acesta ar incearca astfel sa se sustraga legilor statului roman. Partidul lui Cozmin Gusa a facut publica ieri pozitia sa in legatura cu scandalul contractelor de energie ieftina, unde Bogdan Buzaianu detine titlul incontestabil de „cel mai destept baiat”.
Potrivit PIN, companiile in care Buzaianu a fost implicat au afaceri care „in mod evident au dezavantajat statul roman”. Autoritatile judiciare din Romania ancheteaza acum aceste afaceri. PIN cere autoritatilor sa-l „monitorizeze” pentru a evita o situatie „rusinoasa” cum a fost cea a fostului director al CFR, Mihai Necolaiciuc, aflat la „tratament” in Austria.
Indicii Importante
Umbra lui Bogdan Buzaianu. La Energy Holding
Bogdan Buzaianu, „cel mai destept baiat”, a anuntat oficial, acum doi ani, ca a vandut Energy Holding societatii elevetiene Societe Bancaire Privee (SBP). Energy Consult, firma elvetiana a lui Buzaianu, si-a vandut in 2006 cele 95% din actiunile Energy Holding catre compania elvetiana SBP, anchetata acum de autoritatile din Tara Cantoanelor. SBP este reprezentata acum in Energy Holding de Daniela Staicu, cea care a fost imputernicita cu incredere deplina si de Buzaianu in Energy Consult.
Cu toate acestea, tot mai multe indicii arata ca in ultimii doi ani Buzaianu a participat la mecanismul decizional al companiei, desi, oficial, nu mai figura in firma. Cristophe Pele, seful Departamentului cu Investitorii al SBP, care figureaza in acte ca proprietar al Energy Holding, ne-a declarat ca actiunile au fost cumparate in numele bancii si nu de banca.
Si Codrut Seres a facut o dezvaluire senzationala. Fostul ministru a declarat ca in 2005 si 2006 s-a intalnit de mai multe ori cu Bogdan Buzaianu. Seres, in calitate de ministru al economiei si comertului, iar Buzaianu ca „un interlocutor recunoscut al pietei de energie”. Seres spune ca discutiile cu Buzaianu au vizat si contractele Energy Holding cu Hidroelectrica, Rovinari si Turceni.
„Persoana care decidea”
Buzaianu a fost si la Constanta, la fabrica administrata de Mircea Basescu, pentru a da sfaturi tehnice: „Auzisem ca Bogdan Buzaianu nu mai este patron la Energy Holding cand s-a semnat contractul si totusi el a venit la fabrica, in septembrie 2005. Toti ceilalti din echipa ii spuneau sefu’ si il priveau cu respect, semn ca el era inca persoana care decide in companie”, ne-a declarat Mircea Basescu saptamana trecuta.
Si celalalt actionar actual al Energy Holding arata multe. Atell Investments Ltd detine 5a din firma, fiind reprezentata de Cezar Gusu, avocat in cadrul „Bostina si asociatii”. Doru Bostina, patronul casei de avocatura, este cel care a infiintat Energy Holding in 2000 impreuna cu Bogdan Buzaianu.
Ca la carte
Mucea, „mana lui DIP”
Dorinel Mucea, zis „mana lui DIP”, fostul sef al Oficiului Privatizarii din Ministerul Economiei, era presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica atunci cand s-a semnat cel mai „destept” contract de energie din istoria Romaniei. Prin intelegere, Energy Holding poate primi cantitati uriase de energie in valoare de 1,3 miliarde de euro, iar evolutia pretului MWh ar putea sa aduca companiei venituri de 3,2 miliarde de dolari! Contractul Energy Holding de preluare de energie a fost gandit de casa de avocatura „Bostina si asociatii”, al carei patron este avocatul Doru Bostina.