Un nou tip de aparat care poate fi folosit atât la adulţi, cât şi la copii depistează tulburările de vedere şi determină dacă aveţi sau nu nevoie de ochelari.
Prin noua tehnologie, pot fi măsurate dioptriile de la o distanţă de 1,5 metri, fără a mai fi nevoie de picături. În plus, pot fi depistate rapid tulburările de vedere şi deviaţiile oculare. Procedura poate fi folosită încă din primele luni de viată. Oftalmologii avertizează părinţii că trebuie să meargă foarte devreme cu copiii la medic, pentru ca afecţiunile pe care le au să fie depistate şi corectate cât mai eficient. Controalele medicale se impun mai ales dacă părinţii au probleme cu ochii, dar şi la copiii care par să aibă vederea perfectă.
Diagnostic rapid, cu ajutorul unui soft performant
„Faţă de dioptron, noul aparat are avantajul că măsoară dioptriile şi depistează tulburările de vedere de la o distanţă de un metru, astfel încât copilul nu mai este «agresat», ci stă relaxat în braţele mamei. Dispozitivul emite sunete şi lumini ce captează atenţia copilului, moment în care se fac măsură torile. Cu ajutorul unui soft performant se măsoară simultan dioptriile şi se afişează pe ecranul unui calculator“, explică medicul Andreea Ciubotaru, oftalmolog la Clinica Oftalmologică Infosan, din Bucureşti, unde există un astfel de dispozitiv computerizat.
Aparatul poate spune dacă există o diferenţă între dioptriile celor doi ochi care ar putea determina apariţia ochiului „leneş“. „Copiii mici nu realizează că nu văd la fel cu ambii ochi şi nu se plâng părinţilor că nu văd bine. De multe ori descoperim în şcoală copii care văd foarte slab cu un ochi şi nu-şi corectează vederea cu ochelari. Avem de-a face cu ambliopie (ochi leneş), afecţiune care se poate trata prin prescrierea ochelarilor adecvaţi şi acoperirea ochiului bun cel târziu până la vârsta de 6-7 ani. De aceea ne luptăm să descoperim orice problemă oculară înainte de 1-2 ani pentru a avea timp să recuperăm vederea. Părinţii trebuie să conştientizeze faptul că după vârsta de 6-7 ani tot efortul nostru şi al copiilor e inutil“, mai explică medicul.
Depistează cataracta şi strabismul
Aparatul mai poate fi folosit pentru depistarea deviaţiilor oculare atât orizontale, cât şi verticale, a sângeră rilor oculare, a cataractei. „Măsură- torile se pot face de la vârsta de trei luni, din momentul în care copilul fixează. Un procent important din strabismele depistate sub 2 ani şi corectate prin ochelari scapă de intervenţ ie chirurgicală, restul le operăm“, mai spune medicul specializat în oftalmopediatrie în clinici germane. Dispozitivul poate fi folosit şi în combinaţie cu ochelari speciali care fac să nu mai fie nevoie de picături.
SEMNE
Când trebuie dus copilul la oftalmolog
Atât copiii care au părinţi cu probleme oftalmologice, cât şi cei aparent normali trebuie să ajungă la medic. Medicul Andreea Ciubotaru vă explică semnele la care trebuie să fiţi atenţi: > anomalii ale pleoapelor (sunt căzute, umflate, acoperă un ochi etc.); > pupila este albă sau asimetrică; > ochiul este roşu, dureros sau lăcrimează (copilul poate avea conjunctivită sau alte inflamaţii grave); > micuţul are deviaţii oculare (indiferent dacă ochiul „fuge“ în sus, jos, spre interior sau exterior); > asimetrie oculară de orice fel (de culoare, dimensiuni). Copiii mai mari pot manifesta semne care să indice o afecţiune oculară şi care nu par să aibă legătură cu ochii. Spre exemplu, copilul poate să aibă dureri de cap, tulburări comportamentale, să fie agitat, obosit, să aibă slabe performanţe şcolare, să clipească des sau să ţină capul strâmb. „Am avut cazuri de copii foarte nervoşi, la care am descoperit dioptrii mari. După ce li s-au pus ochelari, copiii respectivi au devenit mult mai liniştiţi“, mai spune specialistul oftalmolog.
PERFORMANŢE „Ochelarii pot fi daţi şi la şase luni“
Copiii pot purta ochelari din primul an de viaţă. „Dacă descoperim că la vârsta de şase luni copilul are dioptrii mari, îi dăm ochelari de la şase luni“, spune oftalmologul Andreea Ciubotaru. Pe piaţă există ochelari special concepuţi pentru copiii foarte mici. Medicii spun că, mai ales când dioptriile sunt foarte mari, copiii acceptă uşor ochelarii. Micuţii care poartă ochelari trebuie urmăriţi de medic pentru o perioadă lungă de timp pentru că dioptriile se modifică şi este nevoie de adaptări periodice. „Se poate să nu mai aibă nevoie de ochelari şi să scadă dioptriile până la 0 în unele cazuri sau uneori să crească“, concluzionează oftalmologul. Detalii de specialitate despre depistarea şi tratarea afecţiunilor oftalmologice puteţi afla de pe site-ul www.infosan.com.ro.