Dinții sănătoși ai mamei, condiție pentru un bebeluș sănătos
- Carmen Anghel
- 13 iunie 2015, 00:00
O femeie care dorește să aibă un copil fără probleme de sănătate, trebuie să-și îngrijească dantura înainte și în timpul sarcinii. În caz contrar, pot exista efecte devastatoare asupra sănătății nou-născutului
Viitoarelor mămici li se recomandă să aibă foarte mare grijă de sănătatea dinților și a gingiilor, pe toată durata sarcinii, sfătuiește doctor Claudia Mladinescu, medic sto matologie generală. Aceasta ne-a vorbit despre ce trebuie să facă o gravidă și, mai ales, ce să nu facă din punct de vedere al sănătății orale.
„Din cauza modificărilor hormonale generale, organismul are un risc semnificativ mai crescut de apariție a unor complicații infecțioase. Femeile se pot confrunta cu gingivite sau cu boli stomatologice mai grave, boli care se pot răsfrânge și asupra fătului, nu afectează doar mama”, spune specialistul.
Controale înainte de sarcină
Orice femeie care dorește să rămână însărcinată trebuie să își consulte medicul stomatolog anterior sarcinii. Uneori, chiar și cele mai nesemnificative infecții sau probleme medicale (pentru pacientă) pot fi importante și pot avea un impact asupra organismului în dezvoltare al copilului.
În timpul sarcinii
Femeile însărcinate trebuie să își anunțe medicul cu privire la starea lor, de fiecare dată când se prezintă la un consult stomatologic, chiar și la unul de rutină.
Medicul stomatolog ar trebui informat cu privire la orice tratament pe care îl ia gravida
„Ca o măsură de precauție, tratamentele stomatologice ar trebui evitate, pe cât posibil, în primul trimestru și în prima jumătate a celui de-al doilea trimestru de sarcină. Această perioadă este importantă și critică în dezvoltarea fătului. De aceea se insistă să se evite orice ar putea avea un potențial efect periculos, toxic sau nociv (în orice fel) asupra produsului de concepție. Dacă situația o impune, însă, tratamentul stomatologic de rutină (fără administrarea anestezicelor, antibioticelor) poate fi realizat după trimestrul doi de sarcină”, spune medicul.
FOTO: Stomatologul Claudia Mladinescu sfătuiește femeile care vor să devină mame să nu evite vizita la dentist
Tetraciclina, pericol pentru dinții copilului Intervențiile stomatologice trebuie amânate până după sarcină, din cauză că acestea necesită administrarea unor sedative sau medicamente care pot trece și în circulația fetală și care pot avea efecte nedorite asupra fătului. Medicul stomatolog ar trebui informat cu privire la orice tratament pe care îl ia femeia în perioada sarcinii. Unele medicamente, cum ar fi tetraciclina, pot altera definitiv dezvoltarea dinților copilului și din acest motiv ele nu ar trebui administrate în sarcină.
Pe toată durata sarcinii se recomandă evitarea realizării radiografiilor dentare (sau generale). Acestea pot avea importante efecte teratogene și pot induce apariția mutațiilor și a malformațiilor congenitale. Urgențele stomatologice de tipul cariilor dentare sau fracturarea unui dinte nu se recomandă a fi rezolvate în timpul sarcinii. Cel mai probabil, tratamentul lor va fi temporizat până când se va permite administrarea unor medicamente care să nu afecteze fătul.
Grețurile matinale
În cazul în care grețurile matinale intervin în timpul periajului zilnic, se recomandă schimbarea pastei de dinți cu una fără arome, fără miros. În cazul vărsăturilor matinale este important să nu vă periați dinții timp de cel puțin o oră după episodul respectiv. Substanțele acide eliminate fac vulnerabil stratul de smalț de pe suprafața dinților, iar periajul îl va deteriora. Se poate clăti gura cu apă sau cu apă de gură fără alcool, care conține fluor. Se recomandă și clătirea zilnică a gurii cu apă cu bicarbonat de sodiu sau apă de gură, după fiecare periaj sau ori de câte ori femeia simte un gust ciudat în gură ori după fiecare episod de vărsătură.
Parodontoza, factor de risc pentru nașterea prematură
Ce mâncăm este foarte important în orice perioadă a vieții noastre. Dar în timpul sarcinii, regimul alimentar contează şi mai mult pentru sănătate. „Dieta este foarte importantă în vederea menținerii și promovării unei sănătăți orale cât mai bune, însă, în perioada sarcinii, tot ce consumă femeia poate influența și organismul în dezvoltare al fătului. Cercetările au eviden țiat o legătură între afecțiunile gingiilor la femeile însărcinate și nașterea prematură. Bebelușii care se nasc prematur riscă o gamă de probleme de sănătate, precum paralizia cerebrală și probleme de vedere și de auz. Tot mai multe studii indică o posibilă corelație între parodontopatii și nașterea prematură sau nașterea unui copil sub greutatea normală”, spune medicul. Femeile însărcinate care au parodontopatii sunt mai expuse riscului de a naște un copil cu greutatea sub cea normală.
Alte studii demonstrează modul în care parodontopatiile pot afecta o naștere. Se pare că parodontopatiile pot crește nivelul fluidelor biologice, provocând travaliul prematur. Datele existente sugerează și faptul că parodontopatiile agravate în timpul sarcinii constituie un factor de risc pentru nașterea prematură.