Dinel Nuțu (Staicu), prezentat mâine unei instanțe din Budapesta

Dinel Nuțu (Staicu), prezentat mâine unei instanțe din Budapesta

Omul de afaceri Dinel Nuțu (Staicu) a fost reţinut aseară de autorităţile ungare în baza unui mandat european de arestare, emis de magistraţii români. Pe numele de Dinel Nuțu nu există însă un mandat de executare a pedepsei.

Autorităţile ungare au informat Ambasada României la Budapesta că cetăţeanul român Dinel Nuţu (Staicu) va fi prezentat însă mâine în faţa instanţei în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România, au precizat oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit acestora, Ambasada României va îndeplini procedurile necesare în asemenea circumstanţe. Dinel Staicu a reuşit să se sustragă justiţiei după ce a dispărut din ţară sub numele de Dinel Nuţu. La începutul anului el şi-a schimbat numele de familie. Magnatul Dinel Nuţu, fost Staicu, a fost reţinut în Ungaria, în baza mandatului european de arestare emis pe numele său. "Autorităţile maghiare au confirmat Ambasadei României la Budapesta reţinerea persoanei prezumate a fi cetăţeanul Dinel Staicu", a declarat pentru EVZ Doris Mircea, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

"Întrucât investigaţia este în curs nu putem furniza detalii suplimentare.  Amabasada României va îndeplini procedurile necesare în asemenea circumstanţe", a mai spus Mircea. În ceea ce priveşte mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea de şapte ani, la care a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, acesta nu există deocamdată. Motivul: Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a emis o hotărâre de completare a mandatului de executare a pedepsei cu actualul nume, Nuţu, însă decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs, în această dimineață, de avocații magnatului. În privinţa mandatului european de arestare, acesta trebuie tradus în maximum 24 de ore în limba maghiară şi trimis autorităţilor de la Budapesta. Dinel Nuțu urmează a fi prezentat unei instanţe din Ungaria pentru încuviinţarea extrădării. De altfel, astăzi, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a informat Ministerul Justiţiei (MJ), pentru a iniţia procedurile de predare a acestuia. Oficialii MJ au precizat însă că mandatul european de arestare emis de instanţa de executare este transmis de către această instituţie, MJ fiind doar informat despre această procedură. "Poliţia Română mulţumeşte Poliţiei Ungare pentru buna colaborare care a condus la prinderea urmăritului internaţional", se arată în comunicatul citat. Potrivit IGPR, Biroul SIRENE România a fost anunţat, în noaptea de marţi spre miercuri, despre depistarea lui Dinel Staicu pe raza localităţii Mako, din Ungaria (la câţiva zeci de kilometri de granița cu România). Mandatul de arestare era însă emis pe numele de Staicu. De-abia pe 6 aprilie, Judecătoria Sectorului 4 a emis un mandat european de arestare pe numele Dinel Nuţu. Profitând de hibele legislative, dar şi de birocraţia din instituţiile din România, Dinel Staicu a reuşit, în ultimele patru luni şi în timp ce era judecat de Curtea de Apel Bucureşti, să-şi schimbe ba localitatea de domiciliu, ba numele de familie şi, implicit, să obţină trei cărţi de identitate diferite. Toate legale, emise oficial de instituţii ale statului. Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor. El a fost dat în urmărire naţională pe 5 aprilie, în urma condamnării pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), după ce Poliţia nu a reuşit să dea de urma lui pentru a pune în executare sentinţa. Potrivit Codului penal, pedeapsa de şapte ani de detenţie la care a fost condamnat s-ar putea prescrie abia peste 12 ani de la momentul pronunţării sentinţei, ceea ce înseamnă că Dinel Nuţu (fost Staicu) ar trebui să reuşească să se sustragă autorităţilor până în 2023 ca să scape definitiv de închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News