Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova la Londra au lansat un mesaj comun, cu prilejul Sărbătorii Naționale „Limba Noastră cea Română”.
„La 31 august, România și Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române, o zi în care celebrăm frumusețea, bogăția și istoria limbii noastre, care ne leagă sufletele, indiferent de locul în care ne aflăm. Limba română este un liant între generații, regiuni și comunități, dincolo de granițe geografice, parte a identității culturale comune”, se arată în comunicatul celor două reprezentanțe diplomatice.
Ambasadorii României și Republicii Moldova la Londra cooperează în direcția popularizării limbii române
Ambasadele României și Republicii Moldova la Londra evidențiază interesul sporit pentru limba română al copiilor din cele două state, stabiliți în Regatul Unit al Marii Britanii. Ei frecventează în număr tot mai mare cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR), desfășurate în școli. De altfel, serbările de final al acestor cursuri sunt emoționante celebrări ale limbii române, susțin diplomații.
Cursurile LCCR finanțate de autoritățile române, prin intermediul Institutului Limbii Române, vor începe din această toamnă, la mai multe școli britanice față de anul școlar precedent. Totodată, sunt în pregătire și unele proiecte care vor fi lansate în această toamnă, cu sprijinul Biroului Relații cu Diaspora al Republicii Moldova.
Cei mai bine pregătiți profesori și oameni de creație sunt implicați în realizarea cu succes a acestor proiecte.
Reintegrarea elevilor atât în sistemul de învățământ românesc, cât și în statele de adopție
Institutul Limbii Române derulează cursul de limbă, cultură și civilizație românească în unități de învățământ din șapte state membre ale Uniunii Europene: Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Marea Britanie, Irlanda și Franța. LCCR este componentă importantă a activității Institutului Limbii Române și are ca obiective promovarea limbii, culturii și civilizației românești și valorificarea identității culturale românești.
Sprijinul constant al Institutului Limbii Române, competențele și metodele didactice ale profesorilor-colaboratori, au facut din proiectul LCCR, unul respectat și apreciat, de 14 ani de când a fost lansat.
Autoritățile române facilitează astfel reintegrarea elevilor în sistemul de învățământ românesc, în cazul revenirii în țară, precum și integrarea acestora în statele de adopție, prin susținerea valorilor multilingvismului și interculturalității. Acest proiect internaţional este dezvoltat în cadrul parteneriatului între Ministerul Educaţiei Naționale din România şi ministere ale educației din state europene.