Dinastia care a creat stabilitatea Imperiului Roman
- Florian Olteanu
- 7 aprilie 2024, 14:41
Dinastia care a creat stabilitatea Imperiului Roman. Care au fost principalele trăsături ale Antoninilor?
Dinastia Antoninilor a fost o dinastie de elită. A fost cea mai eterogenă dar și cea mai îndelungată dinastie care a durat aproape un secol între 96 d.Hr și 193 d.Hr.
Dinastia și fondatorul ei. A netezit drumul lui Traian?
Primul împărat, Marcus Cocceius Nerva (96-98), era un veteran al Senatului Roman. El a fost numit de Senat ca împărat, ca urmare a complotului care a dus la asasinarea ultimului împărat al Dinastiei Flaviilor, Domitianus. Majoritatea istoricilor spun că Nerva nu a făcut decât să netezească drumul celui mai eficient general al momentului, Marcus Ulpius Traianus, pacificatorul Rhinului. Evident, venirea Flaviilor în 69 d.Hr. se făcuse prin război civil cu nu mai puțin de patru pretendenți. Pur și simplu, Senatul a dorit ca un un general să vină fără lupte interne cu alți adversari. Nerva l-a adoptat pe Traianus apoi, în anul 98 a murit, Traian rămânea singur împărat.
Dinastia Antoninilor: performanțe și succesiuni prin adopții. Cine a dat numele dinastiei?
Dinastia Antoninilor continua așadar cu Traian. Acesta a domnit până în anul 117 d.Hr. A cucerit Dacia, a cucerit Peninsula Sinai, creând provincia Arabia și a stabilit granița estică a Imperiului pe Eufrat. A fost urmat de nepotul său, Hadrian până în 138. Acesta a renunțat la aproape toate avansposturile lui Traian, reorganizând Dacia Romană. A călătorit mult, a fost pasionat de arhitectură, patronând un vast program edilitar. A respins atacurile dacilor liberi de mai multe ori.
Antoninus Pius care a domnit din 138 până în 161 a dat numele Dinastiei Antoninilor. El a reușit să oprească incursiunea costobocilor lui Pieporus care ajunseseră până în Macedonia romană, a ținut la respect alte populații războinice la frontierele Imperiului.
A fost urmat de Marcus Aurelius care a domnit o vreme alături de „fratele său imperial”, în fapt un asociat, Lucius Verus. Marcus Aurelius i-a învins pe quazi și marcomani, a adus Legio V Macedonica de la Oescus la Potaissa. A domnit din 161 până în 180 d.Hr. L-a lăsat în locul său pe fiul său natural Commodus care a fost un împărat excentric și crud, pasionat de lupte cu gladiatori. A trăit practic din gloria tatălui său, fiind asasinat la începutul anului 193 d.Hr.
Dinastia Antoninilor - secolul de aur al Romei Imperiale
Dinastia Antoninilor a domnit 97 de ani. A fost cea mai lungă dinastie, bătând recordul Dinastiei Iulia-Claudia care domnise din 27 î.Hr. până în 68 d.Hr., deci 95 de ani. Antoninii au fost atât cuceritori, cât și reformatori. Acest fapt s-a văzut cel mai bine în privința Daciei Romane.
Pe lângă aceste elemente politice și militare, Antoninii au fost buni constructori și, un lucru important, au fost foarte toleranți cu practicanții creștinismului. Traian a fost tolerant, spune Plinius cel Tânăr, iar Marcus Aurelius l-ar fi avut între zeii săi pe Isus Hristos, reprezentat printr-o statuie.
Fiecare împărat din perioada Antoninilor a avut câte o domnie relativ lungă, din care comploturile au lipsit în general. Singurul împărat asasinat a fost fiul legitim al lui Marcus Aurelius, Commodus.