De marile echipe ale fotbalului românesc nu se mai poate spune că a rămas nici numele, ținând cont că „roș-albaștrii” se numesc FCSB.
Dinamo și FCSB (fostă Steaua) se întâlnesc, diseară, de la ora 20.00, pe „Arena Națională”, în etapa a 25-a a Ligii I. Va fi un meci ridicat la rang de derby, o amintire a ceea ce pe vremuri era „Unicul Derby”. Pentru mulți suporteri, rivalitatea mai pâlpâie încă, chiar și în condițiile în care echipa lui Gigi Becali și-a pierdut numele și palamaresul, în urma deciziei unei instanțe judecătorești, pronunțate în 2014.
Considerând că putem discuta despre marea rivalitate dintre Dinamo și Steaua, evz.ro vă propune o trecere în revistă a momenteleor care au rămas nemuritoare în disputa Dinamo - Steaua. Nu înainte de-a stabili contextul în care se află cele două formații în acest moment. Echipa din Ștefan cel Mare n-a mai câștigat titlul din 2007 și a ratat pentru al treilea sezon consecutiv calificarea în paly-off.
Ionuț Negoiță spune că vrea să vândă clubul, dar nu găsește cumpărători, iar falimentul bate la ușă.
FCSB a triumfat ultima dată în competiția internă și de atunci s-a abonat an de an la locul secund. Mulți fani s-au debranșat sentimental de la gruparea „roș-albaștră”, nu atât din cauza eșecurilor interminabile și a scandalului cu CSA Steaua, cât din cauza modului în care Gigi Becali administrează echipa. Meciul o găsește pe Dinamo pe locul al 9-lea, iar pe FCSB pe poziția a 3-a.
- Primul meci dintre Dinamo și Steaua s-a disputat la data de 21 noiembrie 1948 și a fost câștigat de „roș-albi”, scor 1-0. „Roș-albaștrii” se numeau atunci CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei).
- 1 octombrie 1951. Dinamo se impune, acasă, cu scorul de 6-2. Trei goluri sunt marcate de Alexandru Ene I, cel care a rămas și până astăzi singurul dinamovist care a reușit un hattrick în marele derby.
- 16 iunie 1954 se consemnează primul rezultat de egalitate fără goluri între cele două rivale.
- 29 iunie 1988. Finala Cupei României, dintre Steaua și Dinamo, se întrerupe la scorul de 1-1. Gabi Balint a marcat pentru „militari”, în minutul 90, golul a fost anulat pentru ofsaid, iar steliștii au ieșit de pe teren. Ei au și câștigat trofeul, la „masa verde”, dar victoria a fost anulată după 1990. Steliștii le-au oferit trofeul rivalilor, dar aceștia au refuzat să-l primească.
- 9 septembrie 1989. Dinamo câștigă în Ghencea cu 3-0 și oprește o serie de 106 meciuri fără înfrângere reușite de Steaua pe plan intern. Jocul nu a fost transmis la televizor.
- La 2 mai 1990, Dinamo a câștigat finala Cupei României, după ce a învins-o pe Steaua cu 6-4. A fost derby-ul cu cele mai multe goluri din istorie.
- 6 octombrie 1991. „Câinii” înving pe teren propriu, cu 1-0. Urmează o pauză de nouă ani în care Steaua rămâne invincibilă în fața rivalei, până la 22 aprilie 2000, atunci când cedează în „Groapă” cu 2-3.
- 10 mai 1997. Steaua câștigă cu 3-1, dar meciul rămâne în istorie pentru că ultrașii dinmoviști au dat foc peluzei din dreapta tribunei oficiale. Suporterii sărbătoresc în fiecare an acest eveniment.
- 4 aprilie 1998. Se înregistrează cea mai mare diferență de scor 5-0, pentru steliști, joc găzduit de Ghencea.
- 19 august 2000. Steaua se impune cu 4-1 în Ghencea, Jean Vlădoiu își trece în cont un hattrick. El devine singurul fotbalist cu două „triple” în „Unicul Derby”, prima fiind reușită în 1996, în victoria obținută de „militari” cu 4-2.
- 24 aprilie 2002. Dinamo câștigă în Cupa României, în Ghencea, scor 1-0, prima victorie pe terenul rivalei, după succesul din 1989, 3-0. În campionat, Steaua este învinsă după o pauză de 18 ani, la 7 aprilie 2007, scor 2-4.
- 23 martie 2003. „Unicul Derby” se joacă în premieră în nocturnă, în Ștefan cel Mare, Steaua câștigă cu 4-2.
- 8 mai 2009. Cele două echipe remizează în Ghencea, 1-1, într-unul dintre cele mai plictisitoare derby-uri din istorie.
- 9 august 2015 se consemnează ultimul meci fără goluri între Steaua și Dinamo.
Ionel Dănciulescu (35) este fotbalistul cu cele mai multe prezențe în derby. El a jucat pentru ambele formații. De asemenea, fostul atacant are, alături de ex-stelistul Florea Voinea, cele mai multe goluri: 13.
În total s-au disputat 175 de meciuri. Ambele echipe ai câștigat de câte 59 de ori și 57 de confruntări s-au încheiat la egalitate. Golaverajul este favorabil „roș-albaștrilor”: 252 - 243.