Din nou sub tirul criticilor: banii pentru finanţarea campaniilor electorale încalcă esenţa sistemului politic american

Din nou sub tirul criticilor: banii pentru finanţarea campaniilor electorale încalcă esenţa sistemului politic american

Mai mulţi candidaţi republicani, între care Jeb Bush, Marco Rubio şi Ted Cruz îşi petrec acest sfârşit de săptămână în California la invitaţia lui Charles şi David Koch, doi fraţi miliardari care finanţează cauzele conservatoare, relatează RFI.

Datorită unei decizii a Curţii Supreme din 2010, ei fac parte din cele 400 de familii şi societăţi care, potrivit New York Times, au contribuit în acest an la comitetele de acţiune politică a candidaţilor, aşa-numitele Super-PAC-uri (Super Political Action Committees), concepute pentru a putea strânge donaţii pentru candidaţi, nefiind fixată vreo limită sumelor vărsate. Republicanii au primit prin acest canal 272,5 milioane de dolari, iar democraţii, mai puţin cu 16 milioane. Un număr crescând de americani consideră că această finanţare pune în pericol democraţia americană, informează Agerpres.

Învingătorul în această cursă a dolarilor este Jeb Bush. Înainte chiar să-şi anunţe candidatura, SuperPAC-ul său colectase deja 100 milioane de dolari. Ceea ce constituie un record. Peste 50 de indivizi şi societăţi au vărsat mai mult de 1 milion de dolari fiecare şi chiar dacă aceste sume nu ajung la candidaţi, ele finanţează indirect cheltuielile lor de campanie, plătind în special publicitatea politică. 

Fostul preşedinte Jimmy Carter a denunţat această practică într-un talk show la radio: "Aceasta încalcă esenţa sistemului nostru politic care a făcut din America o ţară mare. Ea nu mai este acum decât o oligarhie, mite politice nelimitate fiind mijlocul de a obţine nominalizarea pentru preşedinţie sau pentru a fi ales preşedinte". 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit New York Times, mai puţin de 400 de familii au vărsat sau colectat jumătate din donaţii pentru SuperPAC-uri. 

Hillary Clinton îşi are şi ea binefăcătorii ei, între care George Soros şi Steven Spielberg. Singurul care refuză banii de la SuperPAC este cel care în sondaje conduce la republicani: Donald Trump, care declară o avere de 10 miliarde de dolari, din care intenţionează să utilizeze o parte pentru a-şi finanţa campania