Din culisele scandalului Trump - OMS. Cum fenta „Dragonul” instituţia cu acordul tacit al directorului general

Disproporţia de contribuţie este chestiunea care l-a înfuriat cel mai mult pe Donald Trump. Iar figura-cheie este directorul general, Ghebreyesus, ales prin manevele lui Xi Jinping.

SUA plăteşte OMS 500 de milioane de dolari anual. „Dragonul”, care manevrează instituţia, plăteşte de 12 ori mai puţin.

Cifrele şi bilanţurile vorbesc clar: în fiecare an Statele Unite plătesc OMS între 400 şi 500 de milioane de doalri în timp ce contribuţia Chinei nu depăşeşte 40 de milioane.

Supărarea lui Trump a venit examinând acţiunile lui Ghebreyesus, microbiologul etiopian care ocupă funcţia de director general. La originea tuturor chestiunilor este alegerea sa susţinută în 2017 de China care a manevrat votul a 40 de ţări africane.

Dubiul independenţei şi autonomiei primului director general fără diplomă de medic a apărut imediat după alegerea sa

Unul dintre primele sale acte publice este candidatura ca ambasador al bunăvoinţei la OMS a lui Robert Mugabe, astăzi defunctul dictator al Zimbabwe, bun prieten al Chinei, acuzat de numeroase violări ale drepturilor omului.

Propunerea indecentă, retrasă imediat, declanşează o serie de dezvăluiri despre acţiunile fostului ministru al Sănătăţii acuzat că ar fi trecut sub tăcere trei epidemii de holeră izbucnite în Etiopia în timpul mandatului său. Supunerea directorului general al OMS faţă de China devine ţipătoare odată cu izbucnirea contagierlor cu Coronavirus,pe care agenţia ONU o defineşte pandemie abia în 11 martie, când morbul deja făcea masacre în Italia şi în Europa.

Pentru a înţelege inerţia OMS, trebuie plecat de la ziua de 14 ianuarie

În acea zi, cu epidemia izbucnită, OMS într-un tweet aminteşte că anchetele preliminare ale Pekinului „nu demonstrează răspândirea printre oameni”. Tot la fel de scandaloasă este şi tăcerea OMS despre povestea medicului Li Wenliang cenzurat de oficialităţile chineze şi de fapt lăsat să moară fiindcă a denunţat la sfârşitul lui decembrie răspândirea unui morb asemănător Sars.

Fidel liniei lui Xi Jinping, agenţia ONU spune că „China defineşte efectiv noi standarde de lupta împotriva epidemiei”. Apoi nu ezită să critice SUA pentru politicile de prevenţie ale adminstraţiei Trump de a bloca toate zborurile Chinei.

OMS spunea că „măsurile respective servesc doar la alimentarea spaimei şi la stigmatizare”. În acelaşi timp nu ezită să elogieze China pentru „cel mai ambiţios, agil şi agresiv efort de izolare din istorie”. Astăzi, 131.000 de morţi, demonstreaza efectul linguşelilor OMS faţă de vinovatul principal China, notează Il Giornale.