Din culisele atacului de la Aeroportul din Chişinău. Cât de bine au fost respectate normele de securitate?

Din culisele atacului de la Aeroportul din Chişinău. Cât de bine au fost respectate normele de securitate?Femeie arestată după un gest uluitor făcut pe aeroport. Sursa: Arhiva EVZ

Poliţiştii de frontieră de la Aeroportul din Chişinău ar fi încălcat mai multe norme ale regulamentului, care dacă ar fi fost respectate, tragedia ar fi fost evitată. Sursele noastre din cadrul Aeroportului ne-au oferit mai multe detalii despre atacul de vineri seară, în care au fost ucişi un poliţist şi un paznic şi a fost rănit un pasager.

Greşelile admise în cazul reţinerii lui Rustam Aşurov

Una din greşelile comise ar fi fost că poliţistul Sergiu Munteanu s-a dus singur să-l conducă pe Rustam Aşurov la camera sterilă pentru a fi returnat, deşi era vizibil că acesta are o constituţie atletică şi părea mai dezvoltat fizic decât omul legii. După regulament, Aşurov ar fi trebuit să fie escortat de trei poliţişti.

„Cu certitudine polițistul a fost luat prin surprinde. Persoana a devenit efectiv în jumate de secundă agresivă. Polițistul a fost lovit pe neprins de veste, polițistul nu s-a așteptat la o asemenea reacție. Aparent, după mișcări și comportamentul persoanei este vorba despre o persoană pregătită fizic. Nu sunt informații confirmate că ar fi fost afiliat la grupări militare”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă procurorul general interimar de la Chişinău, Ion Munteanu.

Cât priveşte cea de a doua victimă, Igor Ciofu, angajat în paza aeroportuară, în competenţa sa era să deschidă uşă. Fost angajat al Serviciul Pază şi Protecţie de stat, Ciofu a încercat să intervină când a văzut că Aşurov i-a luat poliţistului pistolul, dar a fost împuşcat.

A doua greşeală a fost că pistolul nu era blocat la centură cu un dispozitiv special de metal, din care cauză Aşurov a reuşit să-i ia cu uşurinţă pistolul poliţistului.

Sursele noastre mai susţin că ar exista un deficit de poliţişti de frontieră la Aeroportul din Chişinău.

Un alt motiv care l-ar fi făcut pe Aşurov să reacţioneze violent ar fi fost că oamenii legii au vorbit pe un ton ridicat cu el, rănindu-i orgoliul, acesta fiind recunoscut ca fiind membru al unei grupări interlope foarte periculoase din Tadjikistan.

De ce nu i s-a permis accesul lui Aşurov în Republica Moldova

Deşi Aşurov era dat în urmărire generală de către autorităţile din Tadjikistan pentru răpirea unui bancher influent în Duşanbe, acesta nu era dat la consemn în frontieră în Republica Moldova, iar accesul i-a fost refuzat pentru că nu a explicat motivul sosirii în Republica Moldova.

„Temeiul de reținere la frontieră a fost faptul că persoana nu a putut explica foarte clar motivul sosirii și scopul aflării pe teritoriul Republicii Moldova. La moment cauza penala este investigată și reprezintă o faptă de omor cu agravantele respective. Se continuă cu efectuarea expertizelor inclusiv cele balistice”, a spus procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Din postările de pe reţelele de socializare rezultă că Rustam Aşurov trăia pe picior mare şi îi plăceau petrecerile. Acum el este internat într-un spital în stare gravă, având zece plăgi de armă de foc cu care s-a ales în timpul reţinerii.

Rustam Aşurov