Medicul Simin Aysel Florescu de la spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” trage un semnal de alarmă. Numărul pacienților bolnavi de Coronavirus a crescut foarte mult, spitalul fiind aproape copleșit de numărul internărilor din ultimele zile.

Medicul susține că în ritmul acesta, capacitatea spitalului de a găzdui bolnavi va ajunge foarte curând la cote maxime.

„Ne-am apropiat de capacitatea maximă ca număr de pacienți. Numărul de cazuri în comunitate e din ce în ce mai mare, numărul de cazuri din diverse focare e din ce în ce mai mare, iar asta duce la creșterea numărului de pacienți spitalizați.

În curând vom depăși capacitatea maximă. Nu mai putem acoperi ritmul internare-externare. Numărul celor care vin e din ce în ce mai mare decât al celor pe care îi externăm.

Sunt câteva zeci de persoane zilnic. Trendul numărului de pacienți internați e crescător. Numărul actual de pacienți e ca în vremurile de la începutul pandemiei.

Trebuie să realizăm că acest număr de persane infectate este cauzat de lăsarea jos a gărzii, nu se mai respectă regulile de bază, dacă din ce în ce mai mulți nu le respectă, rezultatul se vede.

E un număr constant crescător de oameni care vin, ar trebui să dea de gândit pentru a lua măsuri de responsabilitate individuală. Să respectăm regulile pe care le tot recităm de milioane de ori de când a început această pandemie, să nu le considerăm derizorii!”, a spus la Digi24 medicul Simin Aysel Florescu.


Nici în restul țării situația nu este prea „roz”. Dr. Carmen Dorobăț, managerul spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a declarat unitatea sa mai poate găzdui doar 10 pacienți bolnavi de Coronavirus, la terapie intensivă existând un singur loc liber.

„În urmă cu o săptămână, la nivelul întregii ţări ne aflam pe o pantă lent descendentă în ceea ce priveşte infecţia cu COVID-19. În ultimele zile am văzut un număr crescut de cazuri. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi funcţionăm la capacitate aproape maximă.

Am mai transferat pacienţi cu forme medii şi uşoare spre colegii de la Spitalul CFR, sperând că în acest fel vom asigura locuri libere pentru acest weekend persoanelor confirmate. Trebuie să subliniez faptul că şi la Terapie Intensivă avem ocupate opt paturi din cele nouă. Cu siguranţă vom apela la colegii de la Spitalul de Neurochirurgie, care au o zonă special amenajată la Terapie Intensivă.

Sperăm că, având în vedere aceste cifre, dar şi acest semnal de alarmă pe care l-au atras medicii nu numai din Iaşi, ci din spitalele mari ale acestei ţări, cetăţenii vor înţelege că dacă nu respecta măsurile de prevenţie – adică purtarea măştii în spaţii închise, spălarea pe mâini cu apă şi săpun, păstrarea distanţei sociale – riscăm să ajungem într-o situaţie foarte gravă”, a declarat aceasta.