EFECTE NEAȘTEPTATE: Taxa clawback va duce la concedierea a 1.000 de oameni
- Dan Istratie
- 28 februarie 2012, 13:08
Producătorii de medicamente generice vor contesta juridic şi pe cale administrativă taxa clawback. Ei susţin că această taxă ar putea avea consecinţe grave sociale, limitând accesul populaţiei la medicamente, dar şi economice, putând fi concediaţi până la 1.000 de muncitori din industria farmaceutică.
Producătorii de medicamente generice au decis să conteste pe toate căile legale modul în care se aplică taxa clawback după plata primei tranşe a acesteia.
În cadrul unei conferinţe de presă, Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a explicat faptul că producătorii au fost obligaţi să plătească taxa de clawback constând în 17,2% din costul de raft al medicamentelor, în condiţiile în care, susţin producătorii, ei ar trebui să plătească doar pe 70% din preţul produsului această taxă, restul costurilor fiind profit obţinut de terţi.
Pentru o mai bună predictibilitate a taxei, producătorii vin cu propunerea unei taxe fixe de 5%, ei susţinând şi faptul că cifrele pe care le furnizează cei de la CNAS, cele în funcţie de care se aplică trimestrial taxa, sunt eronate şi imposibil de verificat. Și mai multe medicamente ar putea să dispară de pe piață Efectele care s-ar putea resimţi dacă taxa nu va fi modificată din forma în care există acum, susţin producătorii, ar putea fi dispariţia anumitor medicamente de pe piaţă şi înlocuirea lor cu unele echivalente, însă mult mai scumpe. "În următoarele 3-6 luni, producătorii ar putea să îşi reevalueze portofoliile şi să aleagă să nu mai producă anumite medicamente, fapt ce ar duce la limitarea accesului populaţiei la medicamente cu preţuri rezonabile", a declarat Dragoş Damian.
Reprezentanţii producătorilor de medicamente au arătat că accesul la medicamente este oricum în scădere, în ultimii ani, din cauza situaţiei economice dificile. Dacă în anul 2007 au fost vândute în România aproximativ 520 de milioane de cutii de medicamente, anul trecut cifra a ajuns la 480 de milioane. Producătorii susţin că sunt dispuşi să accepte o variantă a taxei clawback dacă vor fi îndeplinite, în timpul cel mai scurt, 4 măsuri propuse de ei:
- calcularea taxei pe preţul producătorului, excluzând adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor;
- corelarea termenului de plată cu cel al decontării, medicamentele pentru care a fost plătită taxa clawback acum fiind decontate abia în trimestrul 1 al anului 2013;
- crearea unui mecanism transparent în vederea monitorizării medicamentelor vândute, astfel încât să poată fi garantată acurateţea datelor furnizate de CNAS;
- stabilirea unui plafon maxim al valorii taxei plătite într-un an de către companiile producătoare de medicamente generice, pentru încurajarea folosirii acestora ca măsură pentru reducerea deficitelor bugetare.