Din cauza statului slab, românii riscă să fie subnutriţi

Din cauza statului slab, românii riscă să fie subnutriţi

Anul acesta, de Crăciun, românii vor merge în faţa galantarelor ca la icoane. Vor ajunge acolo, se vor uita, se vor minuna, îşi vor face cruce şi apoi vor pleca, deoarece preţurile vor fi din nou mai mari, faţă de acum un an.

România suferă de un paradox. Când în Europa, în acea perioadă, totul se ieftineşte, la noi se scumpeşte.

Producătorii spun că pâinea va ajunge să coste cu până la 25% mai mult. Din păcate, un cost crescut nu va însemna şi o calitate mai bună a produsului. Potrivit lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, "dacă producătorii vor creşte preţurile, va fi pentru ei o decizie sinucigaşă, pentru că vor rămâne cu produsele în galantar. Vor produce şi nu va avea cine să cumpere".

Pisica moartă, aruncată între producători şi procesatori

La rândul lor, reprezentanţii producătorilor aruncă vina pe procesatori, care, din punctul lor de vedere, scumpesc mult prea mult produsele, astfel că la consumator ajung cu un preţ de două ori sau chiar de trei ori mai mare. Din toată această ecuaţie, singurul care pierde este consumatorul, a cărui putere de cumpărare a scăzut semnificativ faţă de anii trecuţi.

Statul nu a reuşit să ajute fermierii, neavând nicio influenţă în lanţul comercial al alimentelor. Oficialii din Ministerul Agriculturii se simt legaţi la mâini, dar afirmă că aşazisele creşteri de preţuri nu vor fi mai mari de 5%, potrivit ministrului Valeriu Tabără, sau între 1% şi 3%, dacă ar fi să-i dăm crezare secretarului de stat Adrian Rădulescu.

"Preţurile vor creşte destul de mult, pentru că nu au fost recolte anul acesta şi nici subvenţiile nu au fost prea mari", declara în emisiunea "Evenimentele zilei" Dragoş Frumosu, unul dintre reprezentanţii producătorilor români.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii ne ameninţă că, dacă vom cumpăra alimente din alte ţări, de exemplu din Bulgaria, în mod cert se va ajunge la o şi mai mare micşorare a salariilor românilor.

Din noiembrie se va deschide sezonul la importurile masive, care va ţine până în aprilie. În această perioadă, statul român pierde miliarde de euro, din cauză că nu se poate organiza să comercializeze aceleaşi alimente produse la noi.

Ne puteți urmări și pe Google News