Din acest an, rezidenţiatul se mută de la Ministerul Sănătății, la cel al Educaţiei

Din acest an, rezidenţiatul se mută de la Ministerul Sănătății, la cel al Educaţiei

Anunțul a fost făcut ieri seară de profesorul Ionel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Concursul şi pregătirea tinerilor în rezidenţiat vor trece la Ministerul Educaţiei, iar salariile medicilor vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, a anunţat profesorul Sinescu, citat de mediafax.ro

"În momentul de faţă, România este singura ţară din Uniunea Europeană în care rezidenţiatul aparţine, de ani de zile, Ministerului Sănătăţii. Or, Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii de educaţie. Rezidenţiatul este o formă de pregătire, de educaţie medicală pentru a deveni specialist într-o specialitate, ca urmare aparţine Ministerului Educaţiei, prin universităţile de profil, universităţile de medicină şi farmacie", a spus rectorul UMF Bucureşti, potrivit mediafax.ro.

Plata salariilor rămâne în sarcina Ministerului Sănătății

"Dacă vă veţi duce în Germania, în Franţa, veţi vedea că medicii au devenit cardiologi la Universitatea Paris 6, spre exemplu, dar în România ai devenit cardiolog la Ministerul Sănătăţii. Dar nu m-a format Ministerul Sănătăţii, m-a format Facultatea de Medicină şi Farmacie şi o clinică anume. Anul acesta se va întâmpla, va trece de la Ministerul Sănătăţii la universităţi. Salariile se vor da de către Ministerul Sănătăţii. Educaţia asigură pregătirea şi eliberează diploma prin universităţi", a mai spus Sinescu, conform sursei citate..

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit metodologiei pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicina dentară şi farmacie, până în 2014, Ministerul Sănătăţii era instituţia care organiza testarea. Ultimul examen de rezidențiat a fost organizat de Ministerul Sănătății în 23 noiembrie 2014, când au fost scoase la concurs 3.909 de locuri și posturi disponibile.La examenul care a fost organizat simultan în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, s-au înscris peste 5.600 de candidați.