DIICOT le-a stricat „producția”. Vedetele căpșunarilor au făcut avere din trafic de persoane

DIICOT le-a stricat „producția”. Vedetele căpșunarilor au făcut avere din trafic de persoane

Cei mai cunoscuți cultivatori de căpșuni din România, frații Iulian și Titi Spînu, au ajuns după gratii. Gălățenii din Băleni sunt acuzați că s-au îmbogățit din comisioanele încasate de la muncitorii pe care îi duceau în Italia, unde erau exploatați.

La capătul unei anchete de amploare, procurorii DIICOT i-au reținut pe frații Iulian și Titi Spînu, în vârstă de 40 și, respectiv, 37 de ani. Ei au ajuns adevărate vedete în rândul căpșunarilor autohtoni, după ce au lăsat Italia și au făcut în România una dintre cele mai mari ferme de producere a delicioaselor fructe. Cei doi au muncit zece ani în Penisula Italică, după spusele lor, iar în anul 2009 s-au reîntors în țară, la Băleni, județul Galați. Ei au povestit, în presa scrisă și la televiziuni, că au venit cu răsadurile în sacoșă și au investit, din banii strânși afară, întro fermă de căpșuni, întinsă pe circa trei hectare. În anul 2014, Titi Spînu spunea că ar vrea să aducă italieni să le muncească pământul. Inspirată de gestul lor de a lăsa căpșunile din străinătate și de a veni acasă să investească este și reclama la o ciocolată celebră pe plaiuri mioritice.

În spatele imaginii de afaceriști de succes, însă, polițiștii de la Criminalitate Organizată au descoperit că, din anul 2009, de când s-au întors în țară, pe baza relațiilor pe care și le făcuseră cu italienii la care au muncit, frații Spînu le trimiteau mână de lucru ieftină. Mai mult, de la fiecare român trimis în străinătate, cei doi încasau 150 de euro pe lună. Astfel, de la cei peste o sută de căpșunari, descoperiți de anchetatori, frații Spînu au câștigat peste 100.000 de euro, susțin procurorii DIICOT. Problema este că oamenii care ajungeau în Italia nu beneficiau de salariile și condițiile promise, atunci când erau racolați.

Sclavi pe plantații

Ne puteți urmări și pe Google News

Acolo, căpșunarii români găseau condiții proaste de cazare, munceau mai mult și erau plătiți mai puțin decât cei 1000 de euro promiși, nu erau lăsați să plece, fiind supravegheați în permanență. În Italia, Iulian și Titi Spînu aveau doi oameni de legătură, români, un bărbat și o femeie, care se ocupau de preluarea căpșunarilor și care îi duceau pe plantații. În țară, cei doi frați aveau doi complici împreună cu care racolau și transportau muncitorii. Aceștia din urmă sunt căutați de autorități, deoarece nu au fost găsiți acasă, în timpul perchezițiilor care au avut loc, miercuri, la domiciliile lor. În schimb, frații Spînu au fost prezentați, aseară, în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă.