Procurorii DIICOT fac mai multe percheziții la adrese din județele Ilfov și Mureș, într-un dosar privind şcolarizarea fictivă a unor cetăţeni italieni care au obţinut ilegal diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist în UE, Un număr 11 italieni au beneficiat de astfel de documente.
DIICOT coordonează o anchetă care vizează emiterea unor diplome de școlarizare false pentru cetățeni italieni. În aceste ore au loc 12 percheziții la mai multe adrese din judeţele Ilfov şi Mureş. Este vorba despre un dosar pebal care vizează emiterea unor diplome false de școlarizare unor cetăţeni italieni.
DIICOT anchetă la școli de asistenți
Procurorii susțin că 11 italieni au obţinut ilegal diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist în UE. Ei ar fi fost școlarizați în România, deși nu cunoșteau limba în care erau pregătiți. Mai mult, conform DIICOT, ei nu ar fi frecventat nici cursurile și nici de stagiile de practică.
„La această oră, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează 12 percheziţii domiciliare, în judeţele Ilfov şi Mureş, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, faţă de mai multe persoane cercetate”, transmite IGPR.
În dosarul instrumentat de DIICOT, urmează să fie audiaţi elevi italieni, liderul grupării, tot un cetățean italian, profesori şi reprezentanţi ai conduceriil şcolii. De asemenea, sunt vizați funcţionari din Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi o persoană din Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - Filiala Mureş.
Cazul datează din anul 2019
Din cercetările efectuate de procurorii DIICOT, a reieşit că aceste practici datează încă din 2019. În acest interval de timp, o școală postliceală a dezvoltat un mecanism ilegal. În cadrul instituției erau școlarizați fictiv cetăţeni italieni Aceștia nu cunoșteau limba română și nici nu au participat la cursuri teoretice ori stagii de practică.
În schimb, ei primeau diplome de studii necesare exercitării profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană.
În cauză, vor fi puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 8 persoane, în scopul depistării acestora şi conducerii la sediul unităţii de poliţie, pentru aducerea la cunoştinţă a calităţii procesuale, a drepturilor şi obligaţiilor aferente şi audierii.
Ancheta DIICOT beneficiază de suport de specialitate
La activitățile de percheziție au participat și lucrători din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Aceștia au asigurat sprijin de specialitate anchetatorilor DIICOT din dosar.
De asemenea, la acțiune participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.
Ei beneficiază de sprijinul poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului Criminalistic şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale - IPJ Mureş.