Editura Evenimentul si Capital

MARIJUANA, LEGALĂ în România. Totul a pornit de la acţiunea DIICOT în faţa instanţei

Autor: | | 8 Comentarii | 23409 Vizualizari

Se fumează mult „verde” în România. Şi se fumează la pipă, la blant, la bong, la găleată, la vaporizator... Dramatic este că majoritatea liceenilor ştiu ce înseamnă un „cui” sau au văzut, cel puţin o dată, cum se rulează un „joint”. Şi nu doar România este în această situaţie. Marijuana s-a extins atât de mult în lume în ultimii ani, încât, treptat, a început să fi e legalizată, iar acolo unde nu s-au găsit pârghiile necesare schimbării legii, a devenit „tolerată”.

Cu alte cuvinte, autorităţile ştiu că faci ceva rău, dar închid ochii. De un astfel de tratament au început să aibă parte şi consumatorii din România. La noi, evident, nu s-a pus problema vreunui referendum. Într-o ţară care pare să îşi dorească, mai degrabă, conservarea moravurilor, este greu de crezut că o astfel de propunere ar fi fost luată în serios. Ceea ce n-au făcut legiuitorii a făcut, însă, DIICOT, care a anunţat în instanță că pericolul social redus pe care îl reprezintă consumatorii nu justifică pe deplin cheltuielile produse de judecarea dosarului. Aşa că, practic, a legalizat marijuana!

În urmă cu trei săptămâni, „Evenimentul zilei” trăgea un semnal de alarmă privind Strategia Antidrog în România, sau, mai precis, lipsa acesteia. Gâlceava dintre Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi ONG-urile care au ca rol monitorizarea activităţii acesteia a fost, din păcate, pigmentată cu prea multe amănunte tehnice pentru a interesa publicul larg.

Una dintre concluzii a fost că decriminalizarea marijuanei ne-ar scuti de multe bătăi de cap, chiar dacă efectele ei pe termen lung nu sunt pe deplin cunoscute nici măcar în lumea medicală. A doua concluzie a fost trasă de ministrul Carmen Dan, sub a cărei oblăduire se află ANA, care l-a demis pe şeful Agenției, chestorul Oprea, în urmă cu câteva săptămâni.

Şi, totuşi, minunea s-a produs! Acum o lună, DIICOT anunţa că renunţă la urmărirea penală a consumatorilor de marijuana care aveau dosarele pe rolul instanței de la Tribunalul București, sub pretextul că aceştia prezintă un pericol social redus, iar costul urmăririi penale nu se justifică.

Avocatul Adrian Cuculis: „O decizie care cutremură profund societatea”

Avocatul Adrian Cuculis (foto) spune că informaţia este interesantă şi îngrijorătoare în acelaşi timp: „Nu poţi să iei o asemenea decizie. Şi nu ai cum să aplici o decizie în bloc, pentru toţi consumatorii. Soluţia dată de DIICOT este foarte periculoasă, pentru că vorbim despre nerespectarea prevederilor legii”.

Avocatul susţine că, în România, sunt foarte mulţi minori şi adolescenţi care consumă cannabis, astfel încât o asemenea decizie nu face altceva decât să afecteze viitorul acestora: „Este vorba despre o decizie care ar trebui să cutremure profund societatea. Mai mult, eu zic că o anchetă la DIICOT este absolut necesară”.

În altă ordine de idei, Adrian Cuculis este de părere că ar trebui legalizată marijuana medicinală: „Este o necesitate medicală. România are încă legi comuniste. Trebuie regândită şi legea care reglementează situaţia consumatorilor de droguri”.

„Este o încălcare directă a legii, o abatere gravă”

Avocatul este foarte concis: „Ştiţi ce a făcut DIICOT? A decriminalizat marijuana în România! E adevărat, este penibil să urmăreşti şi să arestezi oameni pentru că au un gram la ei sau să faci capturi de un kilogram de marijuana. Dar decizia de a renunţa la urmărirea penală a consumatorilor este o încălcare directă a legii, o abatere gravă, iar cei care au luat-o ar trebui excluşi din profesie”.

Pentru Adrian Cuculis soluţiile sunt altele: „Nu este în regulă faptul că o persoană se poate plimba liniştită pe stradă în Amsterdam cu un gram în buzunar, în timp ce în Bucureşti ar fi arestată. Să se dea amenzi mari. Dacă prinzi un puşti cu marijuana la el, arde-i o amendă de 100 de milioane, să îi usture pe părinţi, să nu mai facă niciodată asta”.

„Îi transformă în zombi!”

Reputatul psiholog criminalist, prof. dr. Tudorel Butoi (foto), a comentat pentru Evenimentul zilei măsura dispusă de DIICOT în ceea ce-i priveşte pe consumatorii de marijuana. „Primul aspect care trebuie rostit atunci când este pusă pe tapet această chestiune ţine de faptul că, în toate ţările lumii, consumul de droguri este o realitate care nu poate fi contestată şi care trebuie tratată cu maximum de seriozitate. Al doilea aspect de luat în calcul este acela că efectele pe termen lung, în sensul lor distructiv, iarăşi nu pot fi contestate nicăieri în lume. În sfârşit, ultimul aspect se referă la fenomenul traficării drogurilor prin care sunt rostogolite sume uriaşe de bani”.

Tudorel Butoi leagă consumul de droguri uşoare cu problemele sociale ale tinerilor: „E pigmentat mereu cu absenteism şcolar, vagabondaj, mica prostituţie, traficările de orice natură - de la ţigări, la arme, cafea sau carne vie, cu realitatea sinuciderii, a crimei sau a jafului. Pe de altă parte, actualul trend în consumul de droguri presupune amestecul marijuanei, al opiumului etc. cu alte substanţe chimice, solvenţi sau substanţe de utilizare medicală neuroleptică, care facilitează ingerarea unei bombe cu ceas a cărei metabolizare internă de către organism duce la efecte imprevizibile: toxicizarea celului nervoase, a sinapselor nervoase, a centrelor analitice etc. Ei bine, tot acest amestec îl transformă pe consumatorul de drog într-un zombi extrem de periculos”, şi-a început profesorul Butoi pledoaria.

„Toleranța față de consumul de droguri, inacceptabilă”

Cunoscutul psiholog criminalist a punctat faptul că „în paralel cu toate aceste realităţi ce nu pot fi sub nici o formă contestate, apar puseuri din zona hedoniştilor consumatori care au pătruns în zona media, ca influenceri sau în cea juridică, şi care habar n-au de capul lor. Sunt nişte neica nimeni pe drum. Nu au luat contact niciodată cu fenomenul drogurilor. Nu îi citesc pe cei care se sinucid, care ucid sau ajung să înfunde draga nenii (închisoare, în dialect - n.r.). Pentru că drogul, chiar dacă este uşor, sever, de relaxare sau de ce vrei tu, tot drog rămâne.

El îşi demonstrează periculozitatea extremă în funcţie de ecuaţia fizio metabolică a fiecărei persoane în parte. Cu alte cuvinte, unu’ poate să bea două damigene de băutură şi să n-aibă nici pe dracu’, iar altu’ să se facă ţambră din două păhărele. Drogurile sunt şi vor rămâne extrem de periculoase”, a mai punctat profesorul Tudorel Butoi. Din punctul său de vedere, anularea dosarelor sau trecerea lor în sertar a celor care consumă sau trafichează marijuana este „o idioţenie”. „Singura soluţie viabilă este să ne încadrăm în concernul ţărilor cu o legislaţie extrem de severă în ceea ce priveşte drogul de orice fel ar fi el. Toleranţa faţă de consumul de droguri este inacceptabilă. Domnilor, opriţi drogul la poarta şcolii!”, a tunat psihologul criminalist.

Ce pensie are Florin Piersic! Nimeni nu astepta la o asa SUMA! Cati BANI ia in fiecare luna marele actor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI