Editura Evenimentul si Capital

Topul neroziilor spuse/făcute cu ochii larg deschiși. Plătiți gras ca să lupte cu Criminalitatea organizată, procurorii DIICOT joacă poarca în timpul serviciului. România lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 4045 Vizualizari

1.Știre de pe Mediafax, luni, 25 februarie 2019: „Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiției, care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete și care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secția pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

«Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus și am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanții la dezbaterea de astăzi (luni – n.r.), să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurori care îndeplinesc condițiile legii și să-i numească, procedura de interviu, de selecție și propunere de la ministrul Justiției și să-i numească președintele Republicii, prin decret prezidențial».

Evident, abrogarea se va face prin Ordonanță de Urgență. Decizia a fost luată de Guvern după întîlnirea de la Palatul Victoria dintre premier și ministrul Justiției pe de o parte și reprezentanți ai magistraților, pe de altă parte: președintele CSM Lia Savonea, președintele UNJR Dana Gîrbovan, președintele Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă, precum și reprezentanți ai Asociației Procurorilor din România, Inspecției Judiciare și ai Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Marți 19 februarie 2019, Guvernul a adoptat o OUG prin care sînt modificate Legile Justiției, adoptate cu greu anul trecut (ultima a intrat în vigoare pe 18 octombrie 2018), la capătul unei adevărate epopei în materie de bătălii politico-juridice.

Scriam, la vremea respectivă, că la nici cinci luni de la intrarea în vigoare a Legilor Justiției, acestea sînt modificate prin OUG. OUG a fost publicată în Monitorul oficial din 22 februarie 2019. Potrivit lui Tony Greblă, secretarul general al Guvernului, OUG a ajuns și la Parlament, deși Divizia Presă a SRI făcuse mare caz că n-a ajuns. Iată că la nici o săptămînă de la intrarea în vigoare, OUG e modificată. Tot prin OUG. OUG la OUG! Și cum OUG anterioară modificase peste noapte Legile Justiției, noua OUG va modifica modificarea. Prin ea urmează să se revină la prevederile din Legile Justiției. E limpede că aceste modificări au fost făcute ca urmare a presiunii exercitate de Asociațiile de magistrați care sprijiniseră Legile Justiției, cu deosebire prevederile prin care se disocia între carierele de judecători și procurori. OUG din 19 februarie 2019 contrazicea prevederile impuse de Asociații și cu care majoritatea parlamentară fusese de acord, deoarece multe abuzuri din vremea Dictaturii Binomului își avuseseră temeiul în identificarea procurorilor, practic milițieni ai statului, cu judecătorii. Acum, prin OUG se dă curs criticilor aduse de UNJR și AMR OUG de modificare a Legilor Justiției.

Dincolo de nebunia întruchipată de OUG la OUG, de revenire la prevederi anterioare negate de un act de voință guvernamental, de instabilitatea impusă unui domeniu care are nevoie de minimă stabilitate, de acest înainte și înapoi amețitor, se pune întrebarea asupra felului în care a fost pregătită OUG din 19 februarie 2019. Că n-a fost consultat Cristi Danileț e de înțeles. Nici eu nu l-aș fi consultat. Cu mustăcioara sa de fante de Obor și fițele sale de frizer din proza lui Caragiale, aș fi murit de rîs doar dînd cu ochii de el înainte de a scoate un cuvînt. Dar să nu consulți nici Asociațiile care ți-au fost alături în Războiul cu Statul Paralel, asta cum se numește?

Aroganță?

Nu, se numește nerozie.

2.Dintr-un Comunicat al DIICOT publicat luni, 25 februarie 2019: „Totodată, Adunarea Generală a procurorilor DIICOT, cu majoritate de voturi a luat în discuție următoarele modalități de protest graduale pînă la abrogarea dispozițiilor mai sus criticate și a hotărât:

– suspendarea activității între orele 08.00-12.00, în fiecare zi, în intervalul 26.02.2019-08.03.2019. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amînare”.

Față de un asemenea Comunicat, unii ar fi tentați să-și aducă aminte că procurorul șef al DIICOT e Oliver Felix Bănilă, o mămăligă nesărată proțăpită în funcția asta, în pofida bombănelilor din presă, de către Tudorel Toader, pentru singurul motiv că amîndoi vorbesc cu „Și vrei, bre?” Cum dracu se face că tocmai omul de casă de paie al ministrului i-o trage lui Tudorel Toader prin greva procurorilor de la DIICOT? s-ar întreba unii. Și eu voi răspunde că era normal să se întîmple așa, deoarece Oliver Felix Bănilă e, în realitate, omul Serviciilor din Pădurile suburbane ale Bucureștilor.

Comunicatul mă face pe mine să mă întreb însă altceva.

Elena Udrea a ramas SINGURA in Costa Rica! Cum a fost surprins iubitul ei, in Romania FOTO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI