«Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus și am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanții la dezbaterea de astăzi (luni – n.r.), să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurori care îndeplinesc condițiile legii și să-i numească, procedura de interviu, de selecție și propunere de la ministrul Justiției și să-i numească președintele Republicii, prin decret prezidențial».

Evident, abrogarea se va face prin Ordonanță de Urgență. Decizia a fost luată de Guvern după întîlnirea de la Palatul Victoria dintre premier și ministrul Justiției pe de o parte și reprezentanți ai magistraților, pe de altă parte: președintele CSM Lia Savonea, președintele UNJR Dana Gîrbovan, președintele Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă, precum și reprezentanți ai Asociației Procurorilor din România, Inspecției Judiciare și ai Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Marți 19 februarie 2019, Guvernul a adoptat o OUG prin care sînt modificate Legile Justiției, adoptate cu greu anul trecut (ultima a intrat în vigoare pe 18 octombrie 2018), la capătul unei adevărate epopei în materie de bătălii politico-juridice.

Scriam, la vremea respectivă, că la nici cinci luni de la intrarea în vigoare a Legilor Justiției, acestea sînt modificate prin OUG. OUG a fost publicată în Monitorul oficial din 22 februarie 2019. Potrivit lui Tony Greblă, secretarul general al Guvernului, OUG a ajuns și la Parlament, deși Divizia Presă a SRI făcuse mare caz că n-a ajuns. Iată că la nici o săptămînă de la intrarea în vigoare, OUG e modificată. Tot prin OUG. OUG la OUG! Și cum OUG anterioară modificase peste noapte Legile Justiției, noua OUG va modifica modificarea. Prin ea urmează să se revină la prevederile din Legile Justiției. E limpede că aceste modificări au fost făcute ca urmare a presiunii exercitate de Asociațiile de magistrați care sprijiniseră Legile Justiției, cu deosebire prevederile prin care se disocia între carierele de judecători și procurori. OUG din 19 februarie 2019 contrazicea prevederile impuse de Asociații și cu care majoritatea parlamentară fusese de acord, deoarece multe abuzuri din vremea Dictaturii Binomului își avuseseră temeiul în identificarea procurorilor, practic milițieni ai statului, cu judecătorii. Acum, prin OUG se dă curs criticilor aduse de UNJR și AMR OUG de modificare a Legilor Justiției.

 Dincolo de nebunia întruchipată de OUG la OUG, de revenire la prevederi anterioare negate de un act de voință guvernamental, de instabilitatea impusă unui domeniu care are nevoie de minimă stabilitate, de acest înainte și înapoi amețitor, se pune întrebarea asupra felului în care a fost pregătită OUG din 19 februarie 2019. Că n-a fost consultat Cristi Danileț e de înțeles. Nici eu nu l-aș fi consultat. Cu mustăcioara sa de fante de Obor și fițele sale de frizer din proza lui Caragiale, aș fi murit de rîs doar dînd cu ochii de el înainte de a scoate un cuvînt. Dar să nu consulți nici Asociațiile care ți-au fost alături în Războiul cu Statul Paralel, asta cum se numește?

Aroganță?

Nu, se numește nerozie.

2.Dintr-un Comunicat al DIICOT publicat luni, 25 februarie 2019: „Totodată, Adunarea Generală a procurorilor DIICOT, cu majoritate de voturi a luat în discuție următoarele modalități de protest graduale pînă la abrogarea dispozițiilor mai sus criticate și a hotărât:

– suspendarea activității între orele 08.00-12.00, în fiecare zi, în intervalul 26.02.2019-08.03.2019. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amînare”.

Față de un asemenea Comunicat, unii ar fi tentați să-și aducă aminte că procurorul șef al DIICOT e Oliver Felix Bănilă, o mămăligă nesărată proțăpită în funcția asta, în pofida bombănelilor din presă, de către Tudorel Toader, pentru singurul motiv că amîndoi vorbesc cu „Și vrei, bre?” Cum dracu se face că tocmai omul de casă de paie al ministrului i-o trage lui Tudorel Toader prin greva procurorilor de la DIICOT? s-ar întreba unii. Și eu voi răspunde că era normal să se întîmple așa, deoarece Oliver Felix Bănilă e, în realitate, omul Serviciilor din Pădurile suburbane ale Bucureștilor.

Comunicatul mă face pe mine să mă întreb însă altceva.

Sîntem în Gogol sau în Caragiale?

Și să răspund:

Sîntem în Gogol. Pentru că doar în Rusia lui Gogol se putea imagina această scenă. Bravii procurori de la DIICOT, cei de teama cărora ar trebui să tremure teroriștii, interlopii, asasinii în serie, grupările mafiote, vin la serviciu în fiecare zi și în loc să se apuce să muncească încep să se hîrjonească, să se gîdile și să joace poarca. Procurorii DIICOT sînt printre cei mai bine plătiți oameni din România. Pentru ce, rămîne un mister. Poate pentru că au un sediu luxos. Și acești oameni bine plătiți din presupunerea că se jerfesc în lupta cu mafioții, își riscă viața pentru a da gata grupurile teroriste au inima să stea ore întregi degeaba și nesimțirea de a mai încasa și salariu baban pentru asta.

3.Libertatea, 22 februarie 2019, corespondență de Ștefan Pană, trimis special al ziarului la Congresul PES de la Madrid:

„La finalul discursului său, în timp ce cobora de pe scenă, eurodeputatul S&D Ana Gomes, din Portugalia, l-a huiduit pe Liviu Dragnea. «Afară cu corupţii! Nu vrem corupţie şi corupţi în PES şi în S&D», a spus Ana Gomes. Mesajul a fost transmis în spaniolă. Eurodeputatul a confirmat, pentru Libertatea, că ea este cea care a strigat şi că acesta a fost mesajul ei.”

Dicționarul Explicativ al Limbii române:

„HUIDUÍ, huiduiesc, vb. IV. Tranz.(Folosit și absolut) A apostrofa în mod violent pe cineva cu ocări și fluierături, pentru a-și manifesta nemulțumirea și revolta, a da cu huo”.

Potrivit cotidianului Libertatea, distinsa eurodeputată l-a huiduit și l-a fluierat pe Liviu Dragnea. În realitate, ne spune același text, Ana Gomes a strigat ceva din sală, ceva pe care doar corespondentul Ștefan Pană a auzit, deoarece el de aia se dusese la reuniune:

Ca s-o audă pe europarlamentara portugheză strigînd nu în română, să înțeleagă nu numai Liviu Dragnea, dar și cititorii ziarului Libertatea, nu în portugheză, s-o priceapă compatrioții, ci în spaniolă. Așadar, Ana Gomez n-a huiduit, ea a zbierat un text, un clișeu TeFeList, pînă la urmă.

Dar chiar și în aceste condiții, ceva nu-i în regulă cu bibilica distinsei. Ana Comes a participat la cea mai importantă manifestare socialiștilor europeni în calitate de europarlamentară a Grupului Socialist. Să admitem că, la fel ca damelor TeFeListe de pe Facebook, i s-a făcut rău văzînd că Liviu Dragnea, coruptul, Ciuma Roșie, e invitat la Congresul Socialiștilor, și nu Dacian Cioloș, despre care un TeFeList declara în Piața Victoriei că-l iubește mai mult decît pe mă-sa.

Un politician occidental, despre care se presupune că mănîncă cu furculița și-și suflă mucii în batistă și nu pe jos, ar fi ridicat două dește și ar fi cerut să ia cuvîntul de la tribună pentru a protesta față de prezența lui Liviu Dragnea la Congresul socialiștilor necorupți din Europa. Ce face eurosocialista noastră? Se apucă să zbiere din fundul sălii. Deși pretinde c-a fost la fața locului, corespondentul ziarului Libertatea nu ne dă amănuntele cerute de o astfel de împrejurare necuviincioasă pentru ceea ce noi, cei din Est, numim pensionară, huliganii, babă, iar europenii, senioră. Nu știm dacă Ana Gomez a strigat asta la portavoce, mai ceva ca Angi în Piața Victoriei, dacă a aruncat cu ouă spre prezidiu, mai ceva ca Marian Ceaușescu spre Ministerul Justiției sau dacă, pentru a fi și văzută de corespondentul special al Libertății, s-a urcat pe scaun. Am fi dat să zicem că am fi vrut să stim, avînd în vedere tradiția Libertății în materie de Fata de la pagina cinci, dacă i s-a văzut tot! Ne-am amintit însă că Ana Gomes are venerabila vîrstă de 65 de ani, vîrstă la care, cu excepția Răvășitoarei, nu mai porți fustă scurtă și un bărbat nu-ți poate face decît cel mult un masaj cu spirt cînd te doare spatele.