Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Eugen Matei, Amalia Gherghel, Sergiu Ceban, Călin Tirla şi Dănuţ Nelu Izvernari, pentru săvârşirea  infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală. Reținerea celor cinci a survenit în urma a 23 de percheziții efectuate, miercuri și joi, în Bucureşti, Bacău,Timişoara, Suceava, Iaşi, Ploieşti şi Piteşti.

Anchetatorii susțin că, în perioada 2009-2010, inculpaţii Eugen Matei, Amalia Gherghel, Sergiu Ceban, Călin Tirla, Dănuţ Nelu Izvernari, Dumitru Florin Negru, Petru Mazâlu, Bogdan Marius Mara, Gheorghe Tony Novăcescu, Angelica Vasile, Valentin Şinca, Florentin Gorea şi Cristina Slevoacă s-au constituit în  patru grupuri infracţionale organizate în scopul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Cei 13 sunt acuzați că au creat un circuit fictiv de achiziţie şi livrare de bitum rutier cu provenienţă VAYA LTD Bulgaria şi  LUKOIL NEFTOCHIM BOURGAS AD Bulgaria, în sensul interpunerii scriptice a unor societăţi comerciale care s-au sustras  în această modalitate de la plata TVA-ului aferent şi a impozitului pe profit.

„Membrii grupului au fost sprijiniţi în activitatea infracţională de către S.C. LUKOIL ROMÂNIA S.R.L. prin reprezentantul legal suspectul T. C. , în sensul interpunerii pe circuitul de livrare a mărfii a unei societăţi comerciale din Marea Britanie”, se arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul cauzat în dauna bugetului statului este în valoare de 9.139.242 de lei, reprezentând T.V.A. de plată şi impozit pe profit.

Tribunalului Bacău a dispus măsura controlului judiciar faţă de Eugen Matei, Amalia Gherghel, Sergiu Ceban, Călin Tirla şi Dănuţ Nelu Izvernari.

Faţă de Dumitru Florin Negru, Petru Mazâlu, Bogdan Marius Mara, Gheorghe Tony Novăcescu, Angelica Vasile, Valentin Şinca, Florentin Gorea şi Cristina Slevoacă, procurorii  DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Suportul de specialitate a fost  asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La acţiune au participat şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

LukOil este cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, producției și rafinării țițeiului, asigurând circa 20% din producția de țiței rusească (79,8 milioane tone), iar la nivel global reprezintă aproximativ 2% din producția totală mondială, informează Wikipedia. Rețeaua de stații pentru vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere include 4.076 stații în Rusia și în alte țări, dintre care 1.691 stații în Rusia și 2.385 stații în Europa și SUA.

Compania a intrat pe piața din România în anul 1998, prin cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni (51%) a rafinăriei Petrotel Ploiești de la statul român pentru suma de 53,2 milioane USD. Rafinăria a fost oprită între anii 2001 și 2004. Lukoil mai are în regiune încă o rafinărie în apropierea României, Neftochim Burgas (Bulgaria).

Din prezentarea de pe site-ul propriu, LukOil deține în România o rețea de 309 stații de distribuție carburanți, peste 3000 de angajați și peste 300 de parteneri și colaboratori, LUKOIL România fiind unul dintre jucătorii semnificativi de pe piață.