Discuțiile care ar fi trebuit să rezolve divergențele din sânul coaliției de la putere în Germania, în chestiunea imigranților, au eșuat duminică, în timp ce țara se confruntă cu un val uriaș de imigranți.
Negocierile vor continua săptămâna aceasta, după două ședințe de negocieri în weekend între liderii partidelor coaliției social-democrate / conservatoare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.
Acesta a arătat într-un comunicat:
„Cei trei conducători ai partidelor coaliției (CDU - creștin-democrații lui Merkel, SPD - social-democrați și CSU - social-creștinii bavarezi - n.r.) au purtat discuții constructive privind toate aspectele chestiunii refugiaților și se vor întâlni din nou joi.”
Purtătorul de cuvânt al cancelarei a adăugat:
„Anumite aspecte trebuie încă rezolvate, mai ales chestiunea ‘zonelor de tranzit’.”
Seibert a făcut astfel referire la propunerea conservatorilor de a se crea posturi de-a lungul frontierelor germane, de pildă în aeroporturi, permițând studierea mai rapidă a dosarelor solicitărilor de azil, scrie AFP.
Angela Merkel a convocat de urgență aceste discuții duminică, după amenințarea aliatului său bavarez Horst Seehofer (CSU) că va sesiza justiția germană privind baza legală neclară, dacă Berlinul nu limitează fluxul de imigranți.
CSU și CDU au dat publicității la sfârșitul întâlnirii o „poziție comună” pe șase pagini, care consemnează continuarea existenței blocajului cu social-democrații, dar afișează o unitate a taberei conservatoare, care a fost șifonată serios în ultimele săptămâni.
Mai exact, CSU și CDU propun înghețarea pe o perioadă de doi ani a reunificării familiilor pentru refugiații ce beneficiază de „protecție subsidiară”, adică cei care nu beneficiază nici de dreptul de azil, nici de prevederile Convenției de la Geneva.
Între ianuarie și septembrie, acest statut nu a fost acordat decât pentru 1.183, față de 67.290 beneficiari ai celorlalte două statute, potrivit Oficiului Federal pentru Imigrație și Refugiați.
Conservatorii solicită de asemenea un „centru comun” al polițiilor austriacă și germană, pentru facilitarea activității la frontieră și înființarea de patrule comune.
Tonul a fost din ce în ce mai ridicat între conservatori din septembrie încoace, CSU reproșându-i fățiș Angelei Merkel că a deschis prea larg porțile pentru imigranți, dat fiind că Germania se așteaptă să primească în acest an între 800.000 și un milion de refugiați.
Bavaria, land bogat și foarte conservator din sudul Germaniei, se află în prima linie a primirii imigranților de mai multe luni.