DIGESTIE: Minicapsula pentru copii

DIGESTIE: Minicapsula pentru copii

Micuţii care suferă de boli ale intestinului subţire pot scăpa de operaţii dureroase cu ajutorul unui dispozitiv care filmează interiorul tubului digestiv.

O nouă metodă de investigare a bolilor intestinului subţire la copii este disponibilă de puţin timp la Spitalul de Copii „Marie Curie” (Budimex) din Capitală. Este vorba despre o capsulă endoscopică minusculă, capabilă să filmeze interiorul tubului digestiv şi să-i ajute pe medici să stabilească mai clar un diagnostic.

Minicapsula are 3,4 grame, 26 de milimetri în lungime şi 11 milimetri în diametru, o lentilă care măreşte imaginea de opt ori şi poate depista leziuni de sub 0,1 mm. Doar pentru pacienţii peste cinci ani Noul sistem de diagnosticare a fost folosit până acum pentru patru copii, cu vârsta peste 5 ani. „Copilul nu trebuie să facă altceva decât să înghită această capsulă care trece foarte repede prin esofag, stomac şi duoden şi poate să examineze intestinul subţire, parte pe care endoscopul clasic nu o putea vedea”, explică medicul Mihai Munteanu, pediatru la Spitalul „Marie-Curie”, cu specializare în endoscopie.   O astfel de capsulă costă în jur de 720 de euro, fără interpretare, şi poate fi folosită pentru copii cu vârsta de peste 5 ani, care au minimum 20 kg. „Nu poate fi înghiţită de un copil de 3 ani din cauza mărimii ei”, mai spune medicul Mihai Muntean. De la înghiţire, capsula funcţionează între 8 şi 10 ore, după care activitatea ei se întrerupe. La scurt timp este eliminată de copil pe cale naturală. Indicată în bolile inflamatorii Folosirea acestei capsule este indicată în bolile inflamatorii, în anumite anomalii ale intestinului ori mal formaţii. La cei patru copii care au beneficiat de această procedură până acum sau văzut leziuni pe care altfel medicii nu le puteau vedea.

„Înainte de a administra unui pacient capsula face investigaţii în funcţie de boala pe care o suspectăm”, adaugă doctorul Mihai Muntean. Medicul care interpretează rezultatele investigaţiei trebuie să stea opt ore la computer pentru a vizualiza filmul înregistrat de capsulă.   Noua metodă de diagnostic are însă riscuri şi contraindicaţii. Spre exemplu, nu se poate folosi dacă pacientul a fost operat pe tubul digestiv. „De asemenea, capsula se poate strica sau există riscul să nu emită imagini aşa cum trebuie. Totodată, poate să rămână prinsă din cauza anumitor anomalii congenitale. Nu mai trece şi atunci situaţia este dramatică, trebuie intervenit chirurgical pentru a putea fi scoasă. Marele avantaj: investighează într-o zonă unde nu există alt mijloc de diagnostic, decât operaţia”, conchide Mihai Muntean.   PAS CU PAS   Cum funcţionează dispozitivul   PillCam Copiilor care sunt supuşi unei astfel de investigaţii li se pun senzori de captare a imaginilor şi un înregistrator în zona brâului. După desigilarea capsulei de 3,4 grame (foto), copilul o înghite, iar senzorii preiau imaginile de la capsulă şi le transmit într-un înregistrator. Capsula face câte o fotografie la fiecare şase secunde, filmul rezulat având 62.000 de imagini.

Dispozitivul de înregistrare este legat ulterior la un calculator, se descarcă filmul, iar după aceea medicul stă în faţa ecranului şi analizează fiecare imagine, până găseşte leziunea care cauzează probleme. Peste 700.000 de pacienţi din întreaga lume au beneficiat de procedura de endoscopie cu ajutorul capsulei PillCam. Investigaţia mai este disponibilă în România doar în unităţi medicale pentru adulţi.

Ne puteți urmări și pe Google News