Difteria este o boală infecțioasă care se poate transmite prin contact fizic, strănut sau tuse. În ultimii 34 de ani, această boală nu a mai fost depistată în România, până acum câteva zile când doi pacienți au fost diagnosticați.
Difteria este una dintre bolile împotriva căreia suntem vaccinați în primul an de viață. Chiar și așa ea a fost depistată la doi pacienți, zilele trecute. Este o boală care se dezvoltă la oameni care trăiesc în condiții precare și fac parte din grupuri vulnerabile. De altfel și cei doi pacienți diagnosticați sunt din astfel de grupuri și de asemenea suferă de HIV.
Se manifestă prin umflare mucoaselor de pe organele afectate cum ar fi amigdale, faringe, laringe, nas. Există și simptome evidente de intoxicație cauzate de toxina difterică. Acestea afectează în mod persistent sistemele cardiovascular și nervos, rinichii și glandele suprarenale. De altfel, în zona tropicală există și o formă extrabucală a difteriei care cauzează ulcerații ale pielii în diferite locuri, cum ar fi în ochi.
De regulă sunt afectați cei care nu au fost imunizați antidifteric. Sursa de infecție în aceste cazuri pot fi persoanele sănătoase care sunt purtătoare ai acestei bacterii. De asemenea și persoanele bolnave, dar și cele convalescente după această boală.
Difteria, o boală mortală
Transmiterea se realizează în mare proporție pe căile respiratorii. Mai exact prin intermediul picăturilor respiratorii exteriorizate la tuse, strănut, mai ales în spații comune închise. Totodată se poate transmite foarte ușor și prin obiectele contaminate. Simptomele acestei boli sunt ușor de identificat.
Incubația durează câteva zile, apoi apare o febră însoțită de adenopatie locală. Poate de asemenea să apară o membrană groasă de culoare alb-gri în partea din spate a gâtului. Totodată pot apărea și zone cu puroi, piele roșie dureroasă sau ulcerații. Poate afecta orice mucoasă și determină apariția pseudomembranelor caracteristice, în funcție de zona afectată.
La efectul local al toxinei se adaugă efectul sistemic. Vorbim așadar despre complicații care se produc și la alte organe. Printre complicațiile difteriei se numară dificultăți de respirație, insuficiență cardiacă, paralizie și deces. Printre factorii care favorizează difteria este si spitalizarea prelungită, dar și imunodepresia.