Difteria, o boală despre se știa că ar fi fost eradicată încă din 1989, a reapărut în București. Medicii au diagnosticat două cazuri, la bărbați consumatori de droguri și infectați cu HIV. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, a benelușilor, în primul an de viață.
Difteria, o boală considerată eradicată încă din 1989, a reapărut în București. Doi bărbați, cu vârste de 38 de ani, respectiv 40 de ani a fost diagnosticați și internați la un spital de boli infecțioase. Conform autorităților, cei doi erau cunoscuți drept consumatori de droguri și infectați cu HIV.
Difteria poate fi prevenită prin vaccinarea copiilor de până la un an. Curentul anti-vaccinist, care determină părinții să renunțe la imunizarea celor mici, face ca multe boli să reapară. Aceasta, deși erau considerate dispărute de foarte multă vreme.
Difteria reapare în România
Boala se transmite aerian sau prin contact direct și este prezentă mai ales la copii nevaccinați de până la 15 ani. Boala este provocată de Corynebacterium diphtheriae, un bacil gram pozitiv producător al toxinei difterice.
Este o afecțiune gravă care, netratată, poate provoca complicații ce pot duce la cazuri mortale. Boala apare la persoane din grupuri vulnerabile care trăiesc in condiţii precare.
Ultimul caz de difteria cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de boală se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.
Cazurile diagnosticate în București
Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă au fost confirmate în București, primele după 1989, conform autorităților sanitare. Ministerul Sănătăţii a precizat că este vorba despre doi bărbaţi consumatori de droguri, infectaţi HIV. Aceștia au fost internați în spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș”, iar evoluția lor este pozitivă.
„Doi pacienţi în vârstă de 38 şi 40 ani, bărbaţi, consumatori de droguri, infectaţi HIV, au fost internaţi la un spital de boli infecţioase din Bucureşti, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluţia pacienţilor este favorabilă”, a transmis Ministerul Sănătăţii sâmbătă, într-un comunicat.
Tulpinile de bacil difteric izolate la cei doi pacienţi sunt diferite de cele care produc toxina (toxigene) ce provoacă difteria respiratorie.
Difteria la doi pacienți adulți
Cei doi pacienți au fost diagnosticați cu difterie în condițiile în care s-au prezentat la spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” cu alte afecțiuni legate de patologia lor acută. Medicii au observat leziunile cutanate modificate şi au decis să le facă teste şi astfel au diagnosticat acest tip de difterie.
Ministrul Alexandru Rafila a comentat cele două cazuri de afecțiune apărute în România. El a precizat că forma bolii descoperită la cei doi pacienți nu necesită o alertă de sănătate publică
„E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.