Diferenţă de până la 1.870 de euro între salariile minime din țările Europei

Diferenţă de până la 1.870 de euro între salariile minime din țările Europei

În UE există discrepanțe semnificative în ceea ce priveşte valoarea salariului minim din cele 21 de state membre în care un astfel de salariu este instituit, conform datelor publicate ieri de Eurostat. Pe baza cifrelor comunitare, diferența dintre salariul nominal minim între cele două extreme ale clasamentului, şi anume între Luxemburg (cel mai mare salariu) și Bulgaria (cel mai mic salariu), este de 6,6 ori.

Concret, 10 state membre din Europa de Est au un salariu minim de mai puțin de 700 de euro. Cel mai mic este în Bulgaria (332 euro/lună), urmată de Ungaria (442 euro) și România (458 euro).

Cinci state membre ale grupului de mijloc sunt ţări din sud care au un salariu minim cuprins între 700 și 1.108 euro. În această categorie se află Grecia (758 euro {650X14}), urmată de Portugalia (776 euro), Malta (785), Slovenia (1.024) și Spania (1.108).

În celelalte 6 state membre, toate situate în vestul și nordul Europei, salariul minim a fost de peste 1.500 de euro pe lună: Franța (1.555 euro), Germania (1.614), Belgia (1.626 euro), Țările de Jos (1.685 euro), Irlanda (1.724 euro), Luxemburg (2.202 euro).

În 6 state membre (Cipru, Danemarca, Italia, Austria, Finlanda, Suedia) nu se prevede un salariu minim instituit prin lege. Pentru comparație, salariul minim la nivel federal în Statele Unite este de 1.024 euro.

 Costul vieții din fiecare țară membră în parte

Totuşi, Eurostat precizează că aceste discrepanţe uriașe la nivelul salariului minim se reduc semnificativ dacă se ține seama de costul vieții din fiecare stat membru. Serviciul european dă ca exemplu Luxemburgul, unde salariul minim nominal este de 6,6 ori mai mare decât cel al Bulgariei, dar dacă este transformat în unități de putere de cumpărare (mod uniform de calcul al nivelului de trai), atunci diferența se reduce la 2,7 ori.

De notat că pe masa Consiliului Miniștrilor UE se află din octombrie anul trecut o propunere a Comisiei Europene cu privire la un cadru european comun cu standarde minimale pentru stabilirea salariului minim în statele membre care dispun de o legislaţie în acest sens.

Deși configurarea salariului minim este dreptul exclusiv al fiecărui stat membru, Comisia Europeană intervine în această chestiune, invocând ca temei legal Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale.

Comisia dorește să se asigure că lucrătorii din UE sunt protejați prin salarii minime adecvate care le permit să trăiască cu demnitate indiferent de locul în care muncesc. Pentru ca salariile minime să se situeze la niveluri adecvate, propunerea de directivă prevede criterii clare și fixe pentru stabilirea acestora și valori recomandate de referință pentru a ajuta la evaluarea nivelului corespunzător al acestora.

 Negocieri colective

Li se cere de asemenea statelor membre să se asigure că partenerii sociali sunt implicați efectiv în stabilirea și actualizarea salariilor minime legale. Şi asta pentru că, după cum subliniază Comisia Europeană, țările cu o practică ridicată a negocierilor colective au de obicei rate mai scăzute de lucrători cu salarii mici, inegalități salariale mai mici și un nivel mai mare al salariilor minime. Prin urmare, propunerea vizează promovarea negocierilor colective pe tema salariilor în toate statele membre.

În sfârșit, propunerea prevede consolidarea aplicării și a monitorizării protecției prin depunerea de rapoarte anuale de către statele membre cu privire la datele legate de protecția oferită de salariul minim.

https://m.naftemporiki.gr/story/1689462/ee-apoklisi-eos-1870-euro-stous-katotatous-misthous

Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News