Dieta vegană, urmată timp de câteva luni poate încetini îmbătrânirea, sugerează o nouă cercetare. Cu toate acestea, experții au avertizat că aceste constatări nu ar trebui să fie exagerate. În parte din cauza limitărilor în modul în care a fost efectuat studiul.
În cadrul unui mic studiu clinic care a inclus 21 de perechi de gemeni identici sănătoși, un geamăn din fiecare pereche a urmat o dietă vegană. În timp ce celălalt a urmat o dietă omnivoră. Care include plante, carne, ouă și lactate. Gemenii au urmat aceste diete timp de opt săptămâni. Ideea din spatele utilizării gemenilor identici este că, având în vedere genetica lor comună, influența dietei poate fi izolată și studiată mai ușor.
Efectuarea studiului
Gemenii, care aveau în medie în jur de 40 de ani și erau în majoritate femei, au mâncat mesele pregătite de cercetători pentru ei în prima lună a studiului. În cea de-a doua lună, participanții și-au gătit singuri. După ce au primit cursuri de nutriție.
Cercetătorii au analizat sângele participanților înainte de a începe dietele, după patru săptămâni și apoi din nou la sfârșitul studiului. Ei au căutat modificări ale etichetelor chimice de deasupra ADN-ului din celulele gemenilor. În special, au evaluat moleculele numite grupuri metil. Care se agață de ADN și modifică măsura în care anumite gene sunt „pornite”. Ele fac acest lucru fără a modifica codul ADN de bază. Un fenomen cunoscut sub denumirea de modificare epigenetică.
Accelerarea îmbătrânirii
Modificările modelelor de metilare sunt asociate cu rate accelerate de îmbătrânire. Iar oamenii de știință au studiat anterior aceste modificări pentru a crea „ceasuri epigenetice” care pot fi legate de durata maximă de viață a organismelor.
Cercetătorii au constatat că, la opt săptămâni, gemenii care au urmat o dietă vegană prezentau niveluri semnificativ reduse de metilare a ADN-ului. Comparativ cu cele înregistrate înainte de începerea studiului. Cu toate acestea, frații lor omnivori nu au prezentat modificări semnificative ale metilării ADN-ului în această perioadă.
Echipa a utilizat teste stabilite pentru a vedea dacă modificările de metilare observate în grupul vegan erau legate de vreun proces specific de îmbătrânire. Ei au constatat că acestea erau legate de scoruri „mai tinere” pentru organe precum inima și ficatul. Precum și de procese corporale, inclusiv inflamația și metabolismul. Cel puțin unul dintre testele utilizate este licențiat de TruDiagnostics, o companie de testare epigenetică care a finanțat și noul studiu.
Efectele anti-îmbătrânire ale veganismului
Aceste constatări sugerează că a deveni vegan ar putea avea efecte anti-îmbătrânire. Cel puțin pe termen scurt, a declarat echipa. Ei și-au descris cercetarea într-un studiu publicat duminică (28 iulie) în revista BMC Medicine.
„Acest studiu sugerează că o dietă sănătoasă bazată pe plante ar putea fi superioară unei diete omnivore sănătoase în ceea ce privește modificarea markerilor epigenetici care sunt potențial legați de îmbunătățirea speranței de sănătate”, a declarat Dr. Luigi Fontana, profesor de medicină și nutriție la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicat în cercetare, într-un e-mail pentru Live Science.
Cu toate acestea, noile constatări ar trebui tratate cu precauție, a menționat Fontana.
Este nevoie de precauție
În primul rând, studiul a durat doar două luni. Ceea ce ridică întrebarea dacă aceste modificări epigenetice sunt temporare, a spus Fontana. Îmbătrânirea este un proces pe tot parcursul vieții. Astfel încât studiile viitoare ar trebui să investigheze dacă aceste constatări pot fi replicate pe termen lung, a spus el.
Un alt potențial avertisment al studiului este că gemenii care au urmat dieta vegană au pierdut cu aproximativ 2 kilograme mai mult decât cei omnivori. Acest lucru se datorează faptului că au consumat mult mai puține calorii, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Varun Dwaraka, șeful departamentului de bioinformatică de la TruDiagnostics. Ca atare, s-ar putea ca aceste modificări de greutate să fi contribuit cumva la modificările observate în metilarea ADN-ului.
În special, s-a demonstrat că restricția calorică încetinește îmbătrânirea la șoareci și la maimuțe. Precum și în unele studii clinice timpurii la om.
„Ceea ce am spera în următoarea analiză este să începem să deslușim aceste aspecte”, a spus Dwaraka. Studiile viitoare s-ar putea asigura că gemenii participanți consumă aceeași cantitate de calorii, indiferent de dieta lor, a spus el.
Efectele dietei vegane
Dieta vegană nu a afectat doar măsurile de îmbătrânire biologică. Ci a schimbat și tipurile de celule imunitare care circulă în sângele participanților, a declarat Daniel Belsky, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Columbia. Belsky a fost implicat în dezvoltarea unuia dintre testele epigenetice utilizate în studiu, dar nu și în studiul în sine.
Măsurătorile îmbătrânirii biologice au fost luate din celulele imunitare, astfel încât ceea ce pare a fi un efect al unei diete vegane asupra îmbătrânirii ar putea fi un „artefact” al unui răspuns imunitar pe termen scurt la acest mod de alimentație, a declarat Belsky pentru Live Science într-un e-mail.
Cu toate acestea, noul studiu sugerează că testele epigenetice pot ajuta la estimarea modului în care diferite diete afectează procesul de îmbătrânire, a spus Dwaraka. În continuare, echipa intenționează să investigheze dacă urmarea altor diete, cum ar fi dietele keto sau paleo, de exemplu, ar putea produce beneficii anti-îmbătrânire similare, informează livescience.com