Dieta de cultură. Acum ești liber să vorbești, dar efectele nu mai există
- Adam Popescu
- 4 februarie 2015, 00:00
Ce gândeam, ca artist, înainte de Revoluţie si ce gândesc acum? Ma deranja pe atunci când mi se spunea sa nu expun nuduri, pentru ca nu se potriveste cu propaganda, dar m-a facut sa reacţionez si faptul ca, dupa 20 de ani de la înlaturarea comunismului, la Palatul Parlamentului am vrut sa las o lucrare si mi s-a spus ca parlamentarii nu pot vedea nuduri în birourile lor.
Am avut aceeasi reacie în faa obtuzitaii, a unei pudibonderii inutile. În 1984 nu puteam sa calatoresc. Acum da. La debutul meu din 1987, la expoziia de la Teatrul Foarte Mic am invitat pe toata lumea, de la critici, inclusiv Andrei Plesu, pâna la personalul din ambasade. Ma gândeam ca daca vor sa ma aresteze o pot face pentru orice altceva, nu pentru ceea ce pictam. Am invitat ambasadele, drept pentru care m-am ales cu o bursa de artist plastic din partea Ministerului Afacerilor Externe al Franei i administrata de A.F.A.A. (Association Francaise d’Action Artistique). Probabil trebuia sa ajung înot pentru ea, caci nu a fost declarata în România. Daca nu venea Revolu- ia, numele meu ar fi fost sters si în locul meu ar fi mers altcineva. Bursa mea ar fi disparut. Am avut noroc.
Pe atunci asta era poziia artistului. Daca mai continua comunismul ajungeam într-o situaie mai dificila, pentru ca as fi generat un conflict între ceea ce faceam ca artist si restul. Ajungeai star în acele vremuri daca erai în opoziie faa de sistem. Foarte muli intelectuali au ajuns sa fie remarca i, fiind citii pe sub banca, din notorietatea unui spaiu cultural underground. Un exemplu este unul dintre marile nume ale cinematografiei românesti despre al carui film se vorbea fara sa fi fost vazut. Este vorba despre regizorul Lucian Pintilie si „De ce trag clopotele, Mitica?” Nu-l vazuse nimeni, dar era în topul informal, se vorbea peste tot despre el. Pe când acum esti liber sa vorbesti, sa te exprimi, dar efectele nu exista. Nu mai are aceeasi importan- a ceea ce exprimi pe un canal media sau altul. Ca artist, pâna la urma, important este ca mesajul tau sa ajunga la oameni si sa ai un dialog.