Dictatura lui António de Oliveira Salazar Salazar în Portugalia

Sursa foto: Wikipedia

Născut în 28 aprilie 1889 la Vimieiro, Santa Comba Dão în Portugalia. A venit pe lume într-o familie relativ bogată. Astfel, viitorul dictator Salazar a putut studiaa la seminarul catolic dorind ca şi Stalin să devină preot, însă a ales să devină licenţiat în Drept, înscriindu-se la Universitatea din Coimbra, Portugalia.

Premisele religioase ale dictaturii lui Salazar

Dictatura lui António de Oliveira Salazar Salazar în Portugalia. Baza concepţiei sale politice a constituit-o catolicismul,  promovat şi de la catedra de profesor de drept.  După lovitura de stat din 1926 care punea capăt primei  republici, a intrat în guvern ca ministru de finanţe în timpul  regimului care a purtat numele de Ditadura Nacional  (Dictatura Naţională), iniţiat de preşedintele Carmona în 1928. A devenit prim ministru în 1932 având sprijinul  preşedintelui, cât şi de cel al multor facţiuni politice, dintre care  conservatorii catolici i-au fost cei mai fideli.

Instituirea dictaturii lui Salazar

În 1933, Salazar a introdus o nouă constituţie care îi acorda  puteri mult mai largi, permiţându-i astfel să instaureze un regim  autoritar şi anti-parlamentar. Deşi de orientare de dreapta,  regimul său diferă de cel german sau italian prin lipsa liderului  carismatic. A principiului expansionist, a structurii unui partid  unic, şi o oarecare moderaţie în folosirea violenţei.

Dictatura lui Salazar António de Oliveira Salazar Salazar. Evoluție

 António de Oliveira Salazar a fost prim-ministru al  Portugaliei din 1932 până în 1968. El a fost fondatorul a ceea  ce el a numit “Statul Nou” (Estado Novo), un regim autoritar de  dreapta care a guvernat ţara până în 1974. Regimul se baza pe  principii conservatoare, naţionaliste şi, nu în ultimul rând,  clericale.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Visul lui Salazar era de a construi un imperiu  portughez pluricontinental şi o Portugalie care să fie o  adevărată sursă de civilizaţie şi stabilitate pentru posesiunile  din Africa şi Asia Dictatorul Salazar ca şi Franco s-a distanţat de confraţii săi Mussolini şi Hitler, pentru că ei nu aveau în vederile lor  distrugerea unor rase.

Dictatura lui António de Oliveira Salazar Salazar în Portugalia

Extremismul lor de dreapta visa refacerea  imaginii de mari puteri în Portugalia şi Spania. Salazar a  semnat din partea Portugaliei aderarea la NATO, pentru că  NATO dorea o bază militară în insulele Azore.

Salazar a murit la 27 iulie 1970, la Lisabona,  fiind urmat de Marcelo Caetano, înlăturat în 1974, prin  „Revoluţia Garoafelor”.