Editura Evenimentul si Capital

Dictatura „alegătorilor” acoperiți | CONTRA MUNDUM

Autor: | | 2 Comentarii | 728 Vizualizari

Cetățenește vorbind, cea mai gravă dintre dezvăluirile lui Dan Andronic despre componența și modus operandi al statului profund din România este aceea care privește interferența sistemului neosecuristic în influențarea sau chiar în tranșarea procesului electoral.

Întrucât pune sub semnul întrebării însăși autenticitatea democrației românești, povestea merită mai mult decât o comisie parlamentară de anchetă. Merită un minim efort de analiză din partea fiecăruia dintre noi. Fiindcă simpla bănuială că șefimea serviciilor secrete și a instituțiilor de forță se adună, în seara alegerilor, într-o casă privată, în jurul unor butelci de whiskey, într-un soi de celulă de criză constituită în scopul de a rezolva situația în favoarea unuia sau a altuia dintre candidați, este de natură să umple de fiori șira spinării oricărui cetățean. Chiar și a aceluia care, cu o imbecilitate demnă de o cauză mai bună, încă se mai minte că instituțiile pe care aceste personaje le conduc reprezintă stâlpii de rezistență ai „statului de drept”.

Până acum, avem două versiuni principale ale evenimentelor petrecute, în seara turului al doilea al alegerilor prezidențiale din anul 2009, în reședința proprietate personală a lui Gabriel Oprea. Prima este dezvăluirea lui Dan Andronic, potrivit căreia, pe lângă gazdă și alți grei din politică, se mai aflau în imobil atât directorul SRI, George Cristian Maior, șeful operativ al serviciului, Florian Coldea, cât și procurorul-general al României, Laura Codruța Kovesi. Conform relatării martorului, scopul întrunirii era petrecerea împreună a nopții electorale, fapt dedus din febrilitatea cu care oaspeții se interesau de evoluția numărătorii voturilor și de viitorul arhitecturii de putere din România. Cea de a doua versiune este aceea prezentată, la Antena 3, de Gabriel Oprea însuși, din care reiese că scopul adunării era un șpriț tovărășesc întru celebrarea onomasticii unui alt pesedist-băsist din epocă, Neculai Onțanu.

Sub aspectul scopului real al întrunirii, cele două relatări se află, așadar, într-un oarecare raport logic de contradicție. Dacă versiunea lui Dan Andronic este adevărată, atunci aceea a lui Gabriel Oprea este falsă. Și viceversa. Dacă plecăm de la premisa că Gabriel Oprea spune adevărul, și mărimile statului se adunau la domnia sa acasă, în seara unor alegeri cruciale pentru viitorul pe termen mediu al țării, ca să bea un șpriț în cinstea lui Neculai Onțanu, atunci analiza se încheie rapid cu o concluzie tragicomică: pe 6 decembrie 2009, cele mai puternice instituții ale statului român erau conduse de niște nătărăi iresponsabili.

Pagina 1 din 2

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI