Întrucât în mai multe orașe din diasporă nu s-au ajuns buletine la secțiile de votare, iar mai multe persoane nu și-au putut exercita dreptul la vot, cetățenii au angajat trei avocați pentru a obliga statul să recunoască că le-au fost încălcate drepturile. Astfel, 21 de persoane din diasporă și-au unit eforturile și au colectat 143 de semnături de la protestatarii din 8 orașe ale diasporei pentru a ataca Republica Moldova în instanță.
"Grupul din cei 3 avocați vor încerca sa convingă instanța de judecată să constate că cetățenilor din diaspora li s-a încălcat dreptul consituțional de a vota prin faptul că nu s-au creat și oferit condițiile necesare care ar permite exercitarea acestui drept. E momentul ca cineva să fie tras la răspundere pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din diasporă”, a explicat Dumitru Vicol, unul dintre inițiatorii procesului de colectare a semnăturilor, potrivit zugo.md.
Acțiunile de chemare în judecată au fost depuse la Judecătoria Centru din partea diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța și Irlanda.