Diana Șoșoacă, luată la țintă de mulți români. Se cere inculparea senatoarei, sub o acuzație gravă

Diana Șoșoacă, luată la țintă de mulți români. Se cere inculparea senatoarei, sub o acuzație gravă

Prezența senatoarei Diana Șoșoacă la recepția oferită de Ambasada Rusiei la București a provocat mari discuții pe rețelele de socializare. Omul politic a primit o sumedenie de critici.

Cei mai mulți dintre cei care au comentat pe facebook, susțin că Diana Șoșoacă ar trebui să acuzată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru comiterea infracțiunii de trădare.

Această infracțiune există în Codul Penal, și este pedepsită cu închisoarea de la zece la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

Unul dintre internauți, George Chelaru, din Iași, care a postat prevederea din Codul Penal, a venit și cu un comentariu: ”Poate că ar fi momentul să fie aplicat”.

Diana Șoșoacă a fost singurul politician român de rang înalt, din Parlamentul României, care a dat curs invitației ambasadorului rus, Kuzmin. Șoșoaca s-a și fotografiat alături de Valery Kuzmin.

Infracțiunea de trădare

În Penal Penal, infracțiunea de trădare are următoarea definiție.

”Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului”, se arată în definiția infracțiunii.

Această infracțiune complexă se poate comite în mai multe forme, de aceea leguitorul a stabilit că se comite atunci când, de exemplu: oferi sprijn unei puteri străine care desfășoară activități ostile, în cazul de față al României.

Ori, Serviciul Român de Informații a documentat mai multe atacuri cibernetice venite dinspre Rusia, din partea unor organizații de hackeri, controlate de serviciile secrete de acolo.

Când se pedepsește infracțiunea de trădare:

* provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine; * subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului; * aservire faţă de o putere sau organizaţie străină; * ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale.

S-a dus îmbăcat în uniforma de general

Un alt personaj interesant, care a fost prezent la petrecere de la Ambasada Rusiei, este veteranul de război, Radu Theodoru, președintele de onoare a Fundației Ferdinand I.

Potrivit wikipedia, Theodoru a scris unele cărţi ale sale au stârnit controverse, din cauza ”că propagau reabilitarea mareșalului Ion Antonescu, poziţiilor antisemite şi negării Holocaustului. În cartea „Nazismul sionist”, publicată în anul 2000, Theodoru afirmă că Holocaustul a devenit „cea mai rentabilă afacere evreiască” ce a a existat vreodată, „îmbogăţindu-i pe autorii zişi martori oculari care au fabricat în serie cu exagerări aberante şi viziuni patologice viaţa din lagărele naziste”.

În 2022, Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului a protestat vizavi de postarea făcută de Ministerul Apărării Naționale, prin care lui Theodoru i se adresa un mesaj de ”La mulți ani”.

”La scurt timp, în aceiaşi zi, Ministerul Apărării Naţionale a şters postarea şi şi-a manifestat oficial regretul pentru eroarea comisă, mulţumind Institutului pentru semnalarea acestui incident”, mai arată wikipedia.