Printre multele bijuterii magnifice expuse pentru încoronarea de sâmbătă a regelui Charles, există una care va juca un rol aparte. Nici mai mult, nici mai puțin de cinci părți ale celui mai mare diamant din lume, Cullinan, vor străluci printre bijuteriile regale la Westminster Abbey.
Bucățile vor fi încastrate în Scepterul Suveranului, Coroana Imperială de Stat și Coroana Reginei Mary, care va fi folosită pentru încoronarea Reginei Camilla. Diamantul avea 3.106 de carate și era de mărimea jumătății unei cărămizi sau a unui inimii umane când a fost descoperit pentru prima dată. Era atât de imens încât un muncitor de la o mină din Africa de Sud l-a aruncat pe fereastră, crezând că este gunoi.
Misterul celui mai mare diamant din lume, folosit la încoronarea regelui Charles
Cu toate acestea, de la descoperirea sa, cercetătorii au crezut că diamantul imens despre care ştim că există, nu reprezintă decât jumătatea unei pietre preţioase şi mai mari, iar restul s-a pierdut în solul uscat din Transvaalul din Africa de Sud. Se crede că a fost fie pierdut, fie furat, de mai bine de un secol.
Istoria adevărată a diamantului Cullinan, găsit în 1905, este una plină de mister, răutate și poate chiar de crimă. A generat o vânătoare de comori fără precedent și legende cu privire la o blestemare pentru oricine l-ar fi luat din pământul african.
Diamantul a fost descoperit într-o seară de vară toridă la mina Premier de lângă Pretoria, când Frederick Wells se pregătea să plece acasă. Un muncitor a intrat în biroul său spunând că a observat ceva care ieșea din peretele de pământ al minei.
Folosindu-și cuțitul de buzunar, Fred a împins obiectul de unde ieșea. La început, a crezut că cineva îi făcea o glumă, că este o bucată mare de sticlă, dar, îndepărtând praful și murdăria, și-a dat seama că a scos la iveală un diamant enorm.
Un muncitor a râs de afirmația lui Fred și a aruncat-o pe fereastră, dar piatra prețioasă a fost recuperată rapid, apoi a fost cântărită și măsurată. Avea mai mult de jumătate de kilogram și zece centimetri lungime.
Cum a ajuns diamantul în familia regală britanică
Diamantul a ajuns în Marea Britanie la începutul lunii aprilie 1905, dar s-a dovedit prea mare pentru a fi vândut. În 1907, generalul Louis Botha, noul prim-ministru ales al Transvaalului, a sugerat să-l cumpere și să-l ofere regelui Eduard al VII-lea (încă regele Africii de Sud) ca semn pe un semn de loialitate.
Înainte de a ajunge în familia regală, diamantul a fost tăiat în opt bucăți, iar cinci aparțin acum familie regale.
Cele cinci pietre prețioase, cele mai mari din lume, vor putea fi văzute la încoronarea regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla, sâmbătă, 6 mai, potrivit Daily Mail.