Diaconescu, misiune dificilă la Roma

Diaconescu, misiune dificilă la Roma

Campaniile de imagine şi diplomaţia nu au aplanat până acum tensiunile dintre localnici şi comunitatea românească.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu discută azi la Roma cu omologul său italian, Franco Frattini, pentru a aplana tensiunile apărute în Peninsulă în relaţia dintre localnici şi comunitatea românească, în urma unor infracţiuni comise de români.

„Protejarea drepturilor şi a demnităţii celor peste un milion de români care trăiesc în Italia” este principalul obiectiv al vizitei, care urmăreşte totodată „sprijinirea autorităţilor italiene pentru combaterea infracţiunilor cu autori români”. Vizita lui Diaconescu, care include întâlniri cu mai mulţi parlamentari italieni, vine într-un moment delicat al relaţiilor diplomatice Bucureşti-Roma. Recentele critici ale ministrului român la adresa instigărilor la „xenofobie” emise de membri ai guvernului italian au provocat nemulţumire la Roma.

Frattini şi-a exprimat, la momentul respectiv, „stupefacţia” faţă de declaraţiile lui Diaconescu, subliniind că niciun membru al guvernului italian nu a folosit expresii care să poată fi considerate xenofobe. „Dragă Italia”

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfârşitul săptămânii trecute a adus pe străzile Romei organizaţia extremistă italiană „Forza Nuova”, care a dorit astfel să protesteze faţă de infracţiunile comise de străini în Peninsulă. Marşul a avut o participare redusă, maximum o sută de persoane, iar protestatarii au cerut expulzarea romilor şi a infractorilor, dar şi suspendarea tratatului Schengen, al liberei circulaţii. În paralel, după mai multe atacuri xenofobe, fizice sau verbale, la adresa românilor din Peninsulă, comunitatea româ nească le-a adresat autorităţilor de la Roma, dar şi cetăţenilor obişnuiţi o scrisoare „din partea unui român obiş nuit”.

Scrisoarea, care începe cu „Cara Italia” (Dragă Italia - n.r.), spune povestea unui „om obişnuit, care nu omoară şi nu fură” şi care respinge „pedepsele colective”. Unul dintre destinatarii scrisorii, pri marul Romei, Gianni Alemanno, a su b liniat, potrivit „Il Messaggero”, că orice generalizare trebuie respinsă şi că nu numai migranţii, ci şi italienii sunt vinovaţi de numeroase agresiuni sexuale.

CRONICA NEAGRĂ

Încă o crimă cu suspecţi români

Situaţia deja complicată din Peninsulă a fost tensionată la sfârşitul săptămânii de o nouă crimă pentru care sunt suspectaţi doi români. Potrivit agenţiei de presă ANSA, Georgeta Nichita l-ar fi ucis pe administratorul clădirii în care locuia, deoarece acesta i-ar fi cerut plata chiriei restante.

Mai apoi, femeia şi soţul său ar fi ascuns cadavrul într-un geamantan. Presa italiană a precizat că Georgeta Nichita ar fi mărturisit deja crima, în timpul interogatoriului de sâmbătă. Tot sâmbătă, un român a fost la un pas de a fi linşat de localnicii din Roma, după ce a încercat să fure o maşină şi l-a atacat pe proprietarul acesteia şi chiar pe carabinierii veniţi să-l aresteze.

EFECTELE CONFLICTELOR

Italienii uită de amabilităţi cu turiştii români Turiştii români pot să-şi petreacă fără grijă vacanţele în Italia, dar trebuie să-i înţeleagă pe localnici dacă nu sunt întotdeauna foarte amabili cu ei, spun reprezentanţii autorităţilor locale. Aceştia îi asigură pe turişti că nu vor exista acte de violenţă la adresa oamenilor care îşi văd de treburile lor. „Între România şi Italia este o falsă problemă. Italienii se comportă cu românii aşa cum o făceau mai demult germanii cu noi, când îi asemuiau pe toţi locuitorii din Peninsulă cu nişte mafioţi”, afirmă Gian Valerio Lombardi, prefectul de Milano.

Ca turişti, românii nu vin în Italia într-un număr semnificativ, spun autorităţile italiene, dovadă că nici nu apar în statistici, decât la capitolul „alţi europeni”.

„Ne temem atunci când vin la noi în ţară” „Nu ştim exact câţi români vin doar în vizită, dar sunt foarte puţini. Vin însă unii care fac infracţiuni, care nu sunt turişti şi sunt destul de violenţi”, susţine Donatella Manzi, directorul Biroului de turism din Roma. Ea e convinsă că cei care se plimbă prin oraş asemenea altor turişti din Germania sau Spania nu au de suferit din cauza italienilor. „Acum, dacă s-ar întâmpla ca unul să se uite mai strâmb şi să nu fie foarte amabil, trebuie să înţeleagă şi românii.

Este vina celor care au venit înaintea lor şi au făcut fel de fel de ilegalităţi”, explică Manzi. Şi reprezentantul turismului din regiunea Lombardia, Pier Gianni Prosperini, consideră că românii sunt responsabili pentru imaginea negativă pe care o au italienii despre ei. „Noi avem motive să ne temem de români atunci când vin la noi în ţară, după tot ce s-a întâmplat”, este de părere Prosperini. Potrivit statisticilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), din ce în ce mai mulţi români îşi petrec vacanţele în Italia.

„Din estimările noastre, anul trecut au fost în jur de 100.000 de turişti în Italia, cu aproape 20% mai mulţi faţă de 2007”, precizează Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT. Acesta susţine că majoritatea vizitatorilor merg atât în regiunile de plajă, cât şi în marile oraşe, unde sunt mari amatori de cumpărături. (Teodora Trandafir)

ATRACŢIE. Mulţi turişti români sunt fascinaţi de capitala Italiei