DIACONESCU despre LISTA Rusiei: Este un gest de răzbunare, pentru sancțiunile economice aplicate Moscovei
- Simona Stupar
- 30 mai 2015, 13:41
Fostul ministru de Externe și consilier prezidențial Cristian Diaconescu consideră că MAE a făcut ce trebuia să facă în ceea ce privește situația creată de existența unei „liste negre” cu români care nu mai au voie să intre pe teritoriul Federației Ruse. Diaconescu a declarat azi, pentru EVZ, că în opinia sa nu ar trebuie să se amplifice și să se dea o importanță prea mare acestui gest al autorităților de la Moscova.
Kremlinul a transmis o listă mai multor ambasade europene cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus. Cinci români sunt INDEZIRABILI pentru RUSIA. La solicitarea EVZ, MAE de la București confirmă că Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus. MAE român va solicita explicaţii parţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români, anunță sursa citată.
În astfel de situații, conform normelor dreptului internațional, statul respectiv oferă explicații oficiale, decizia se ia de către instanțele judecătorești, cel în cauză are dreptul să conteste hotărârea, iar motivele devin publice. Nu este cazul și acum, a explicat Cristian Diaconescu.
El este de părere că autoritățile de la Moscova nu vor da explicațiile cerute de oficialii români, ci consideră că este vorba despre un gest de retaliere, de răspuns în oglindă la sancțiunile economice ce sunt aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană.
Fostul diplomat spune că îi cunoaște foarte bine pe doi dintre cei cinci români de pe lista neagră, Iulian Chifu și Eugen Tomac și chiar dacă aceștia s-au exprima public sau au scris despre evenimentele ce au loc în Ucraina sau Republica Moldova, condamnând atitudinea rușilor, acum este vorba despre acțiuni luate ca răspuns la sancțiunile UE. Se apropie evaluarea regimului de sancțiuni impuse Moscovei și o poziție nouă va fi adoptată de Bruxelles pe această temă, așa că Rusia transmite semnale cetățenilor statelor membre.
Rațiunile pentru luarea măsurii de interzicere a intrării pe teritoriul unei țări se referă, de obicei, la încălcarea suveranității acelui stat sau exprimarea unei atitudini ostile contra statului respectiv, dar acum este vorba, în esență, despre un semnal politic transmis către Bruxelles, iar ceea ce e de înțeles s-a înțeles.
În opinia fostului ministru, mult mai grav și mai important decât acest lucru, este desfășurarea militară din zona Odesa și Kaliningrad, desfășurarea de rachete nucleare încălcând convențiile internaționale privind armamentul nuclear. Față de aceste aspecte ar trebui să ne exprimăm îngrijorarea profundă, pentru că pot fi consecințe devastatoare ale acestei acțiuni, este de părere Cristian Diaconescu.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că ameninţările nucleare ale Rusiei sunt „nejustificate, destabilizatoare şi periculoase“, referindu-se la planurile Rusiei de desfăşurare de rachete cu capacităţi nucleare în Kaliningrad, în apropierea frontierei cu Polonia, şi la ameninţarea cu amplasarea de forţe nucleare în Crimeea, „care ar schimba fundamental echilibrul de securitate în Europa“. Criticând intervenţia armatei Moscovei în Ucraina, el a promis că NATO va reînnoi angajamentul său de „apărare colectivă“, adăugând că Rusia nu a învăţat nimic din Războiul Rece.