Dezvăluri şocante în SUA: cadavrele militarilor ucişi în Irak şi Afganistan erau incinerate iar cenuşa aruncată la groapa de gunoi

Opinia publică de peste Ocean este scandalizată după ce s-a aflat că timp de cinci ani, între 2003 şi 2008, la baza forţelor aeriene din Dover, capitala statului Delaware, unde se află şi principala morgă destinată soldaţilor căzuţi pe fronturile din Irak şi Afganistan, cadavrele acestora erau incinerate, iar cenuşa era aruncată la groapa de gunoi, fără ca familiile victimelor să fie informate, dezvăluie cotidianul Washington Post.

La solicitarea ziarului, înalţi responsabili din armata aerului americană au recunoscut existenţa unor astfel de practici, dar, spun ei, au fost incinerate doar membre sau porţiuni din cadavrele recuperate ulterior de pe câmpul de luptă care era greu de identificat sau cele pentru care se obţinuse deja acordul familiei în această privinţă.

Generalul Darrell D. Jones compară această procedură cu arderea deşeurilor medicale. "A fost o practică comună la vremea respectivă, iar de atunci practicile noastre s-au îmbunătăţit semnificativ", a declarat acesta, recunoscând că nu are nicio idee câte astfel de cadavre au fost incinerate.

Gary Lynn Smith, al cărei soţ a fost incinerat pe un poligon după decesul în 2006 în Irak, a spus că a fost şocată când a aflat în primăvară, de la un oficial al morgii din Dover, că cenuşa soţului ei a ajuns la groapa de gunoi. "Singurul lucru care m-a consolat după pierderea soţului a fost că el a fost adus la Dover şi a fost condus pe ultimul drum cu demnitate, dragoste, respect şi onoare. Această iluzie mi-a fost spulberată definitiv când am aflat unde a ajuns cenuşa lui", spune femeia îndurerată.

Potrivit unui document ajuns în posesia The Washington Post, groapa de gunoi unde erau era aruncată cenuşa militarilor căzuţi în teatrele de operaţiuni se află în comitatul King George, statul Virginia. Compania Waste Management Inc., care administrează groapa de gunoi din împrejurimi, susţine că nu ştia nimic despre originea cenuşii aduse de la bazele aeriene din Dover.

Morga din Dover şi-a schimbat practica abia în 2008, după o decizie a forurilor conducătoare ale armatei aerului SUA: nu mai aruncă cenuşa rezultată din incinerarea cadavrelor sau părţilor recuperate la gunoi, ci în mare. Departamentul Apărării s-a autosesizat în acest caz şi a demarat o anchetă, fără a exclude implicaţii grave pentru cei responsabili de aceste practici. "Nu există nicio scuză pentru un astfel d ecomportament", a declarat secretarul Apărării, Leon Panetta.

Morga era deja subiectul unei anchete după ce s-a descoperit că angajaţii tăiaseră după bunul plac membrele mai multor cadavre pentru că acestea nu încăpeau în sicrie. După o anchetă care a durat 18 luni, doar trei angajaţi au fost sancţionaţi, fără a fi concediaţi, spre iritarea asociaţiilor de veterani.