Dezvăluirile amantei Mahradjahului din Kașmir, un proces de șantaj și calomnie celebru. Memoria Presei Interbelice
- Dosofteea Lainici
- 9 aprilie 2022, 13:56
O intrigă demnă de o telenovelă modernă. Frumoasa d-na Robinson, devenită celebră din cauza recentului proces senzațional la care a dat loc șantajul monstru contra maharadjah-ului din Kașmir, prințul Hari Sing, este acum din nou eroina unui proces în fata tribunalului din Londra.
Din Londra anului 1925, în ziarul Dimineața al lui Constantin Mille, despre un nou proces al dnei Robinson, o englezoaică extrem de frumoasă. Reclamantul este de astă dată un cunoscut critic teatral din Londra care s-a simțit atins în onoarea sa prin unele afirmații făcute de frumoasa aventurieră în memoriile ce le publică într-o mare revistă londoneză. Iată istoricul acestui nou proces, aşteptat cu mult interes, mai ales de cercurile teatrale şi literare.
Revelațiile din cursul afacerii de șantaj au conferit seducătoarei englezoaice o celebritate subită. Saloanele londoneze nu vorbeau săptămâni întregi decât de aventurile amoroase ale prinţului indian cu nevasta „bookmaker-ului” Robinson. Interesul publicului pentru această afacere romantică atinsese cu culmea, când se află că victima şantajului de un miliard jumătate de lei, misteriosul prinţ oriental, decretat din raţiune de stat, ca Mister X, era nimeni altul decât moştenitorul tronului de Kaşmir, viitorul rege al celei mai mari şi mai bogate provincii din India.
D-na Robinson, care, de altfel nici nu este divorţată de soţul ei, a primit nenumărate cereri în căsătorie în urma procesului şi ,,Sunday Evening News“, una din cele mai răspândite reviste londoneze, s-a oferi să-i publice memoriile, contra unui onorar princiar. Acestei din urmă oferte, d-na Robinson nu-i putu rezista şi acum două săptămâni, revista a putut publica prima parte a „Amintirilor amantei maharadjahului”.
Memoriile care au pus pe jar societatea londoneză
In aceste memorii, scrie ziarul lui Mille, d-na Robinson descria mai întâi copilăria ei şi educaţia strict morală pe care o primise la o mănăstire şi în casa mătușii sale. Când împlinii 17 ani, se simţi irezistibil atrasă spre teatru, încât se certa cu rudele sale, pentru a urma cursurile unei şcoli de teatru. Pe timpul acela, ea făcu cunoștința unui domn mai în vârstă care, grație situației sale —era proprietarul şi criticul teatral al unui mare ziar londonez—se bucura de o mare influență în cercurile teatrale.
El se amoreză de frumoasa elevă de conservator şi îi propuse să-i netezească calea spre glorie şi să facă din ea o artistă celebră, dacă va deveni amanta sa. Crescută în principii de o strictă moralitate, aceia care avea să fie mai târziu amanta maharadjahului şi eroina atâtor aventuri galante, respinse cu indignare propunerea criticului influent. De atunci, afirmă ea în memoriile ei, criticul a persecutat-o cu ura sa neîmpăcată şi debutul ei pe scenă a eşuat fiindcă el se răzbunase, acoperind-ocu ridicol în ziarul său.
Criticul teatral a dat-o în judecată
”Mi-am dat repede seamă, scrie d-na Robinson, că nu puteam să lupt împotriva acestui dușman puternic, rănit în amorul său propriu. De aceia, am preferat să renunţ la cariera teatrală, decât să mă dau unul bărbat pe care nu-l iubeam“. Deşi d-na Robinson nu-l numeşte pe criticul teatral despre care pretinde că s-ar fi răzbunat în mod atât de puţin cavaleresc asupra tinerei fete, cititorii memoriilor ei au putut ghici uşor de cine este vorba, deoarece ea-l descrie în mod foarte amănunțit, încât l-ar fi fost imposibil criticului să nu se recunoască în portretul ce ea-l face despre el.
Criticul vizat a dat acum în judecată pe d-na Robinson pentru calomnie şi publicul aşteaptă cu interes acest al doilea proces Robinson, care promite să nu fie mai puțin picant ca cel dintâi, deoarece trecutul agitat al frumoasei aventuriere va fi din nou etalat in fata judecătorilor.
Ce s-a întâmplat, veți afla în curând.