„Dragă Muammar”: Tony Blair i-a scris o scrisoare colonelului Gaddafi, care relevă conflictul dintre Marea Britanie și regimul libian, susține The Telegraph.
Fostul premier britanic îi mulțumea lui Muammar Gaddafi pentru „excelenta cooperare” dintre cele două țări și îi cerea iertare pentru că nu a reușit să-i deporteze pe inamicii tiranului.
Tony Blair i-a scris liderului libian pentru a-și cere iertare profund pentru că n-a fost capabil să deporteze dizidenții regimului, arată o dezvăluire făcută de publicația britanică. Scrisoarea, scrisă pe hârtie cu antet al Biroului Prim-ministrului de la Londra (Downing Street) era datată 2007, într-o perioadă în care cele două guverne ar fi colaborat în eforturile de trimite disidenții înapoi în Libia, în ciuda temerilor că aceștia ar putea fi torturați.
Blair începea epistola notând: „Am încredere că tu și familia ta sunteți bine” și încheia cu scris de mână: „Toate cele bune. Al tău, Tony”.
Scrisoarea se număra printre cele câteva sute de pagini recuperate din birourile guvernului libian, după revoluția din 2011, care l-a alungat pe dictator de la putere.
Documentul se află acum în posesia unei echipe de avocați din Londra, care cer despăgubiri în numele a zeci de opozanți ai lui Gaddafi, care susțin că erau ținta agențiilor de informații din ambele state.
Scrisoarea a fost scrisă în 26 aprilie 2007, pentru a-l informa pe Gaddafi că Marea Britanie a eșuat în încercarea de a deporta doi libieni care ar fi avut legătuir du o organizație islamistă de opoziție, Grupul Luptătorilor Islamici Libieni (LIFG).
Descoperirea scrisorii vine într-o perioadă în care politica externă a lui Tony Blair este analizată și criticată, pentru că el neagă acuzațiile că este vinovat de amânarea publicării unui raport al comisiei Chilcot privind decizia britanicilor de a intra în războiul din Irak.
Blair îi spunea lui Gaddafi: „Cu regret, trebuie să vă anunț că guvernul britanic nu a avut succes, în recentul proces în justiție, care se referea la deportările către Libia. Sunt foarte dezamăgit de decizia instanței”, mărturisea oficialul de la Londra. Și adăuga: „Cred că este esențial să nu lăsăm această decizie să submineze relațiile noastre bilaterale eficiente, care au fost dezvoltate între Marea Britanie și Libia, în ultimii ani”.
„Am făcut multe progrese. Este important, pentru beneficiul popoarelor noastre, ca noi să continuăm aceste relații, inclusiv în domeniul crucial al anti-terorismului”, conchidea el.