Dezvăluiri șocante despre haosul de la Spitalul din Deva, transformat într-o bombă cu Covid 19
- Simona Ionescu
- 31 martie 2020, 07:05
În seara de duminică, 29 martie, DSP Hunedoara anunţa că, din cauza numărului mare de infectaţi cu coronavirus, atât în rândul personalului sanitar, cât şi al pacienţilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva trebuie să intre urgent în carantină. Adică, nimeni nu are voie nici să intre, nici să iasă timp de 14 zile, fie că este personal medical, fie că este pacient. Urgenţa asta însă, n-a fost chiar atât de urgentă, că doar era duminică, zi de relaş și nu a avut cine să bage în seamă avertismentul. Astfel că tura care a fost de gardă duminică, a plecat liniştită acasă luni dimineaţă, fără ca nimeni să fie testat.
„Nimeni nu intră, nimeni nu iese”, decât cei care doresc să plece acasă
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan, a declarat duminică presei: "DSP Hunedoara a transmis Spitalului Județean de Urgență Deva o adresă prin care se comunică luarea unor măsuri începând de duminică seara. Astfel, medicii depistați pozitiv COVID-19 vor fi internați pe Secția de Boli Infecțioase a spitalului, iar restul personalului medical va îngriji pacienții internați, fără a părăsi unitatea sanitară, timp de 14 zile. Spitalul este închis, pe principiul nimeni nu intră, nimeni nu iese.”
Din păcate, ordinul nu a fost respectat. Prefectura spune că el a fost dat duminică noaptea. Cei de la spital spun că el a venit târziu, luni dimineaţă, aşa că oamenii au apucat să plece acasă.
Şi asta s-a întâmplat fără ca nimeni să fie testat penru infecţie cu cornavirus. De altfel, nici nu prea aveau cu ce să-i testeze. De mai bine de două săptămâni încoace, cele mai multe cadre medicale, fie medici, fie asistente, îşi cumpără singuri echipamentul de protecţie de pe unde apăcă şi şi-l plătesc din banii lor. Cât despre testele pentru virus, prefectul Vasile Petică recunoaşte că: „La spital nu există nici un aparat de testat a infecţiei cu coronavirus, motiv pentru care testele sunt trimise către laboratoarele din Timişoara şi Cluj, care ne pot trimite rezultatele între 3 şi 8 zile”.
Cu atât mai mult, personalul ar fi trebuit să rămână încă de duminică seara în spital.
Habar nu au câţi oameni au fost infectaţi
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Morogan a afirmat într-un comunicat că: „La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva au fost confirmaţi ca infectaţi cu coronavirus patru medici, dintre care doi de la Secţia de Oncologie. Aceştia au fost transferaţi la Timişoara”. După care revine şi spune că mai este un medic, şef de secţie, infestat. Deci, în total, cinci.
La rândul ei, medicul Daniela Roşca, chiar habar nu are de nimic: „Numărul de cadre infectate nu îl știm. Nu se știe de unde a pornit acest lucru, medicul epidemiolog ne-a transmis că este transmitere comunitară”, a spus la Digi 24 cea care până luni, la ora 10.00 dimineaţa, a fost managerul spitalului, fiind destituită de prefectul Vasile Petică.