Dezvăluiri incendiare pe plan mondial: INTERPOL, folosit ABUZIV pentru LINȘAJ POLITIC

Cea mai mare organizaţie internaţională de poliţie, Interpol, este folosită abuziv pentru persecutarea unor voci din opoziţie, arată un raport elaborat de Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Într-o reuniune din 6-7 martie, de la Paris, comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE a discutat despre un raport intitulat “Utilizarea abuzivă a sistemului INTERPOL: necesitatea de garanţii juridice mai stricte”, raport elaborat de raportorul german Bernd Fabritius.

"Domnia sa a subliniat că în ultimul deceniu a fost observată o creştere bruscă a “listei persoanelor urmărite” (red notice), iar presupusa utilizare abuzivă a acesteia de către unele state membre în vederea atingerii unor obiective politice – reprimarea libertăţii de exprimare, precum şi persecutarea membrilor opoziţiei politice dincolo de graniţele ţărilor de provenienţă – reprezintă o provocare serioasă pentru sistemul international de notificare a INTERPOL", a relatat deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc, prezent la eveniment din partea României.

Potrivit raportului, numărul alertelor Interpol a crescut între anii 2005-2015 de la 2.343 de alerte la 11.492 de alerte în fiecare an, iar în anul 2016 au fost în total 12.787 de alerte. Prin aceste alerte, denumite "notificări roşii", emise de Interpol, se solicită localizarea şi arestarea persoanelor căutate de o autoritate judiciară sau de un tribunal internaţional în vederea extrădării lor.

O altă problemă semnalată în raport este că persoanele aflate pe „lista persoanelor urmărite” nu pot contesta urmările acesteia în faţa niciunei instanţe naţionale sau internaţionale. Uneori, oamenii sunt arestaţi şi extrădaţi în ţările în care aceştia nu au parte de un proces corect, sau sunt ameninţaţi cu acţiuni de tortură, fără ca ei să ştie că fac obiectul unei investigaţii INTERPOL  de tip “red notice”.

Organizația Internațională de Poliție Criminală (International Criminal Police Organization) - INTERPOL - este cea mai mare organizație internațională de poliție, având 190 de țări membre, fiecare reprezentată de câte un Birou Național Central. România s-a numărat în 1923 printre statele membre fondatoare.