Australianul Allan Pease, un expert în limbajul corpului de renume mondial și autor de succes, l-a întâlnit pentru prima dată pe liderul de la Kremlin în 1991, în orașul său natal, Sankt Petersburg, la doar un an după căderea Uniunii Sovietice. El este cel care l-a învățat pe Putin trucuri în limbajul corpului pentru a-l face un lider respectat, iar acum creierul lui bolnav amenință să distrugă lumea.
Bărbatul care l-a învățat pe Vladimir Putin limbajul corpului și îl cunoaște de 30 de ani spune tot acest comportament al său nebun în Ucraina arată cât de mult s-a deteriorat mintea lui în doar câteva luni.
Allan Pease și soția sa Barbara, care lucrează și ea în domeniul comunicării, au călătorit în fosta URSS pentru a exploata un gol pe piață - oferind instruire politicienilor din țările ex-comuniste despre cum să devină lideri „occidentali”. Fostul agent KGB Vladimir Putin tocmai fusese numit adjunct de noul primar ales al Sankt Petersburgului, Anatoly Sobchak.
Întâlnirea cu Vladimir Putin a fost una întâmplătoare
Allan Pease, - cunoscut drept „Mr Body Language” - a declarat pentru The Sun Online, circumstanțele din spatele întâlnirii sale cu viitorul președinte al Rusiei au fost extrem de norocoase.
Am avut trei întâlniri cu președintele Boris Elțin, dar Anatoly Sobchak nu s-a prezentat niciodată. Atunci unul din echipa noastră de filmare care ne documenta vizita ne-a spus că îl cunoaște pe Sobchak, primul politician ales oficial din Rusia. I-am propus să-i arătăm cum să meargă şi se comporte la televizor. I-a plăcut ideea și a acceptat să ne întâlnim în celebrul Palat de Iarnă din Sankt Petersburg. Dar în ziua întâlnirii noastre, nu a putut să se prezinte, așa că și-a trimis adjunctul în locul său. Unul Vladimir Putin.
La acea vreme, Putin nu era o figură foarte cunoscută în Rusia, deși trecutul său KGB era de notorietate
Primele impresii ale lui Allan (foto) despre el au fost că era mult mai scund decât se aștepta. Dar, ceea ce îi lipsea în înălțime, a compensat cu ce avea în creier, spune expertul în limbajul corpului.
El a învățat rapid și a preluat rapid ceea ce l-am învățat. Mai târziu, l-am văzut folosind aceleași tehnici pe care i le-am predat în limbajul corpului la televizor.
Allan spune că i-a predat lui Putin o serie de lecții cheie pe care le-a folosit în mare parte din ultimii 30 de ani. Politicienii din URSS aveau o reputație pentru tehnica lor agresivă de vorbire și diplomația neconvențională. Allan l-a învățat pe Putin una dintre cele mai esențiale „poziții care emană putere”, așa-numita „poziție de turlă”.
Îți împreunezi mâinile ca un turn de biserică și te apleci pe spate. Rânjești fără să-ți arăți dinții. Limbajul corpului este doar expresia exterioară a stării emoționale. Această poziție te face să pari încrezător. Dacă adopți această poziție, chiar dacă eşti nervos, are un efect. Dacă iei această poziție în mod intenționat într-o întâlnire sau interviu, vei începe să te simți mai încrezător, spune expertul.
Allan Pease a mai spus că Vladimir Putin, înainte de criza din Ucraina a adoptat această poziție, şi spune: Nu îl veți vedea niciodată încrucișându-și brațele. Un alt sfat al lui Allan a fost să-i învețe pe foștii sovietici cum să zâmbească.
„Bărbaților nu le era permis să zâmbească în forțele armate sovietice, pentru că nu ai fi luat în serios. Le-am spus că, dacă au de gând să facă afaceri în afara Rusiei trebuie să zâmbească.
Putin a învățat lecția şi a aplicat-o
Deși Putin nu este cunoscut pentru zâmbetul său cald, fotografiile cu el din primele zile ale președinției sale îl arată zâmbind cu premierul de atunci Tony Blair. El a făcut, de asemenea, un spectacol rar de emoție la scurt timp după ce a preluat puterea în 2000, când a apărut la înmormântarea fostului său mentor Anatoly Sobchak. Liderul rus a fost vizibil supărat când a îmbrățișat-o pe văduva lui Sobchak.
După cum a spus Gabriel Gatehouse de la BBC în 2018, Sobchak a fost omul care „a scos din obscuritate un ofițer KGB de rang mediu pe nume Vladimir Putin și i-a dat primul său loc de muncă în politică”.
O altă lecție pe care Allan a predat-o lui Putin a fost mersul într-un „semi-marș” cu brațele legănându-și lângă el. De exemplu, această formă de mers, potrivită unui om de stat, a fost exersată de președintele american Ronald Reagan, a susținut Allan.
Putin, spre deosebire de Elțin, a încercat întotdeauna să se prezinte ca un om calm. Allan descrie modul de a conduce ţara de către Putin drept „un pumn de fier într-o mănușă de catifea”.
Putin a ştiut să-şi vândă imagina
„Din punct de vedere istoric, Putin a făcut câteva gafe majore ca politician”, a spus el... referindu-se la războiul din Ucraina, el a continuat: „Putin a crezut probabil că președintele Zelenski va fugi din Ucraina după invazie și rușii vor fi primiți cu brațele deschise.
El a crezut că va putea revendica Donbass, Lugansk și Donețk, precum și să-și întărească controlul asupra Crimeii și să vadă Ucraina demilitarizată.
Explicând despre modul „dur” al lui Putin, Allan a spus: „Rușii vor ca președintele să fie un patriot. Vor să-l vadă zburând cu un avion, să fie campion la arte marțiale. Mulți ani, a făcut acest rol extrem de bine. În timp ce Elțin a fost perceput ca fiind un bețiv furios, Putin a promovat o imagine curată ca om de acțiune. Are centură neagră la judo, joacă hochei pe gheață și pozează pentru ocazii fără cămașă pe un cal în timpul excursiilor de vânătoare sau de pescuit. Iar aceste jocuri de imagine au vândut bine.
Allan susține că Putin s-a schimbat semnificativ în ultima lună
„A luat mult în greutate”, a spus el. „Zvonurile printre mulți dintre prietenii mei din Rusia sunt că are cancer de colon. Creșterea în greutate este adesea un simptom al tratamentului.
Putin a fost întotdeauna un fanatic al fitness-ului. În mod clar, în acest moment, nu se antrenează. Așa că în Rusia circulă zvonuri despre cancer sau Parkinson cu debut precoce. Nu mai este „șeful” încrezător responsabil. Este un tip care îi ține pe toți la distanță.
Referindu-se la „masa absurd de lungă” a lui Putin la care a fost fotografiat în ultimele săptămâni, el a spus că poziționarea lui „la celălalt capăt cu spatele la perete sau la fereastră” era ca și cum „se aștepta la un atac”.
El a marcat acest lucru drept un simptom al „paranoiei”, un semn al cuiva care a fost prea izolat pe tot parcursul pandemiei. E clar că se întâmplă ceva în capul lui. Nu vrea să fie în preajma oamenilor, a concluzionat expertul, potrivit thesun.