Ali Safavi, membru al parlamentului iranian în exil, a declarat miercuri că Iranul a construit un sit de arme nucleare pe care l-a ascuns de restul lumii, încălcând tratatele internaționale.
Apărând la programul de radio „The Ray Hanania Show” din Detroit, sponsorizat de ziarul Arab News și de rețeaua de radio arabă din SUA, Safavi a declarat că Europa nu a acționat mai ales pentru a opri masacrele.
Aşadar, opozantul, aflat în exil a afirmat vineri că a identificat o nouă facilitate militară secretă lângă Teheran, care ar putea adăposti un centru de testare pentru dezvoltarea programului nuclear militar al ţării, oficial limitat la activităţi civile din 2015.
Un nou centru a fost construit pentru continuarea dimensiunii militare a programului nuclear al regimului iranian, a afirmat Consiliul naţional al rezistenţei iraniene (CNRI) în cadrul unei conferinţe de presă la Washington, transmisă online.
Acest grup, interzis în Iran, este ramura politică a Mujahedinilor poporului (MEK), un grup armat de opoziţie faţă de puterea islamică şi o organizaţie calificată drept 'sectă teroristă' de către Teheran.
Safavi și oficialii NCRI au declarat că informațiile despre centrul nuclear și despre eforturile de fabricare a bombelor nucleare ale regimului iranian au fost furnizate de rețeaua Mujahedin-e Khalq (MEK) din Iran.
Bazându-se pe fotografii prin satelit, CNRI asigură că situl respectiv a fost construit între 2012 şi 2017 într-o zonă militară la vest de Teheran, în regiunea Sorkheh-Hessar.
Facilitatea respectivă ar fi utilizată de SPND, o ramură a Ministerului Apărării iranian, conform grupului de opozanţi. Dat fiindcă situl este situat într-o zonă militară, ei au găsit o acoperire adecvată pentru a păstra secretă activitatea şi indentitatea persoanelor de acolo, a declarat Alireza Jafarzadeh, director adjunct al NCRI la Washington.
SPND este cunoscut pentru efectuarea testelor în vederea fabricării de arme nucleare, susţin opozanţii iranieni, indicând că acesta ar fi efectuat experienţe similare în 2000. Dezvăluirile noastre sunt o dovadă că acordul de la Viena nu împiedică activităţile mollahilor de a obţine arme nucleare, avertizează CNRI.
Acordul de la Viena din 2015 (JCPOA) îi oferea Iranului ridicarea sancţiunilor internaţionale, care îi asfixiau economia, în schimbul unor garanţii ce trebuiau să fie verificate de ONU privind atestarea naturii exclusive civile a activităţilor sale nucleare.
Safavi a spus că europenii trebuie să facă mai mult și că și președintele Trump, care a făcut multe, ar putea face și mai multe
„Cred că administrația (Trump) poate face mai mult, cu siguranță. Cred că ar trebui să se implice mai mult pentru a oferi iranienilor tipul de tehnologie pentru a avea acces la Internet în timpul protestelor și al revoltelor, astfel încât mullahii să nu poată fi rupţi de restul lumii, a spus el.
Legat de Acordul de la Viena, SUA s-au retras unilateral din acest acord în mai 2018, argumentând că textul nu oferă garanţii suficiente pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică, restabilind sancţiunile economice împotriva Iranului, în timp ce celelalte ţări semnatare ale acordului, în special ţările europene, au încercat să menţină pactul pe linia de plutire.
După decizia americană, Iranul a decis să se desprindă treptat de anumite obligaţii prevăzute de JCPOA, notează arabnews.com.